INEDIT Un medic ieşean a colecţionat obiectele scoase din gâtul copiilor (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Magda Cristian a colecţionat obiectele înghiţite de copii
Medicul Magda Cristian a colecţionat obiectele înghiţite de copii

Doctorul Magda Cristian de la Secţia ORL a Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria" a adunat în decursul celor 13 ani de carieră peste 70 de corpi străini înghiţiţi de copii. Cele mai periculoase pentru viaţa micuţilor sunt fasolele care se umflă, obiectele ascuţite sau cilindrice. Anual, 80 de copii au nevoie de intervenţie endoscopică sau chiar de operaţie după ce înghit diverse obiecte.

Monede, nasturi, cercei, fragmente de jucării, oase, baterii, ace, scaieţi, medalioane, cruciuliţe, sârme, fasole şi seminţe, toate au fost extrase de medicul Magda Cristian din esofagul sau din plămânii copiilor. Majoritatea sunt copii cu vârsta până în 3 ani.

Colecţie ORL

Cei mici înghit de la seminţe până la metale

Medicul ORL Magda Cristian şi-a făcut un obicei din a aduna obiectele mai deosebite pe care le extrage. Aşa se face că a întins pe masă peste 50 de tipuri de corpi străini. Fiecare are povestea lui.

MEDICUL MAGDA CRISTIAN PREZINTĂ OBIECTELE COLECŢIONATE

„Am avut mult mai multe obiecte adunate, dar am renunţat să mai adun seminţe. Acestea sunt atât de frecvente încât devin banale şi le păstrez doar pe cele care sunt mai interesante. Am păstrat medalioane, cruci, capse, nasturi, bucăţi de jucării care au ajuns în esofag. În ceea ce priveşte corpii străini traheobronşici, aceştia reprezintă o urgenţă majoră pentru că pun viaţa în pericol", spune doctorul Magda Cristian.

Medicul Magda Cristian a colecţionat obiectele înghiţite de copii

Cele mai periculoase sunt seminţele

Cele mai periculoase se dovedesc a fi seminţele, fasolele, miezul de nucă, alunele. „Acestea degajă acizi graşi, se umflă şi blochează căile respiratorii. Uneori pacienţii mor înainte de a ajunge la spital. Părinţii trebuie să aibă foarte mare grijă de copii, să-I supravegheze pe cei mici pentru că au tendinţa să ducă la gură tot ce prind", recomandă doctorul Cristian.

Colecţie ORL

Cei mici sunt atraşi de medalioane şi cruci

Dacă uneori totul se rezolvă cu trusa de endoscopie, în alte cazuri mai grave este nevoie chiar de intervenţie chirurgicală. „Cel mai greu de extras din stomac sunt obiectele neregulate, asucţite, care se pot înfinge în membrana esofagului şi nu mai reuşim extragerea cu pensa. Ca să nu rupem esofagul chirurgul trebuie să incizeze esofagul şi să-l extragă. Şi obiectele cilindrice sunt greu de extras pentru că nu le poţi prinde, alunecă. Intervenţia noastră durează de la câteva minute până la câteva ore", spune doctorul Cristian.

Colecţie ORL

Obiectele ascuţite sunt greu de scos şi necesită operaţie

Înghit lucruri de valoare

Din colecţia doctorului Cristian lipsesc lucrurile din aur pe care cei mic le înghit. pentru că le înapoiază părinţilor.  „Am avut cazuri când au înghiţit inele din aur. Chiar joi am avut o fetiţă care şi-a tras cercelul de aur din ureche şi l-a înghiţit. Starea ei este bună, urmează să-l elimine pe cale natural. A avut noroc. Aceste lucruri valoroase nu le păstrez", mai spune doctorul.

image

Cercelul din aur înghiţit de o fetiţă de 9 luni din Suceava săptămâna trecută

Mama fetiţei de doar 9 luni care şi-a înghiţit cercelul, Alina S. (29 de ani) din judeţul Suceava, spune că nici nu şi-a dat seama când s-a întâmplat incidentul. „Eram pe lângă ea şi am văzut că-I lipseşte cercelul. Am fost acolo la spital, după care m-au trimis la Iaşi. Am tras o sperietură zdravănă şi am hotărât că am să-I mai pun cercei doar când o să fie mare şi o să înţeleagă că nu are voie să-i înghită", povesteşte femeia. Anual, 80 de copii ajung la Clinica ORL a Spitalului de Pediatrie după ce înghit diverse obiecte. Sezonul „de vârf" este toamna, când cei mici au acces la seminţe.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite