Iaşi: Moldovenii aşteptaţi în cinematografe la festivalul internaţional IIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Moldovenii aşteptaţi în cinematografe la festivalul internaţional IIFF
Iaşi: Moldovenii aşteptaţi în cinematografe la festivalul internaţional IIFF

Au fost incluse zeci de pelicule în cele patru categorii ale competiţiei aflată la prima ediţie.

Organizatorii Iaşi International Film Festival (IIFF) au anunţat lista cu peliculele care vor fi prezentate în cinematografe în perioada 25 septembrie- 3 octombrie. Filemele care au intrat în competiţie pentru premii de mii de euro au fost incluse în cele patru secţiuni: lung metraj, animaţie, documentar şi scurt metraj ficţiune.

„Prima ediţie a IIFF prezintă 11 filme de debut în competiţia de lung metraj, dintre care trei româneşti", a anunţat Alexandra Oprea, manager PR al festivalului.

Toate filmele incluse în secţiunea lung metraj sunt din 2008 şi 2009, iar în competiţie vor intra pelicula românească „Cea mai fericită fată din lume", regizată de Radu Jude, şi co-producţiile în care a fost inclusă şi ţara noastră, „Katalin Varga" şi „Pa-Ra-Da". În secţiunea lung metraj au mai fost incluse filme din Marea Britanie, SUA, Rwanda, Italia, Franţa, Ungaria şi Canada.

Cea mai „aglomerată" secţiune: scurt metraj

31 de filme care durează între 5 şi 30 de minute au fost înscrise în competiţie pentru scurt metraj ficţiune. Printre regizorii români înscrişi la această categorie se numără Ruxandra Ghiţescu, Tudor Jurgiu, Mircea Nistor, Andrei Cohn, iar Igor Cobileanski din Republica Moldova s-a înscris cu un film de 11 minute, „Plictis şi inspiraţie".

Totodată, în această secţiune sunt filme din Germania, Spania, Slovenia, Polonia, Coreea de Sud, Olanda, dar şi Marea Britanie. În secţiunea animaţie s-au înscris 17 filme cu regizori din Republica Cehă, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Elveţia şi România. Unul dintre cele mai scurte filme de animaţie, de 2 minute şi 30 secunde, este cel Oanei Ghiorgiu, „Arhitectura e oarbă".

Secţiunea documentare aduce la Iaşi 17 filme, printre care se numără „Constantin şi Elena", în regia lui Andrei Dăscălescu, „A fost odată în Transilvania", în regia Manuelei Morar, dar şi „The September Issue" şi o producţie a Statelor Unite ale Americii, „Tyson", în regia lui James Toback.

Premii de 25.000 de euro

Potrivit organizatorilor, vor fi acordate şapte premii la prima ediţie a IIFF. Astfel, vor fi oferite Premiul pentru cel mai bun film românesc, pentru cea mai bună regie, cel mai bun documentar, cel mai bun scurt metraj şi cel mai bun film de aminaţie.

Totodată, vor fi acordate Premiul Publicului şi Trofeul Iaşi International Film Festival. „Valoarea totală a premiilor este de 25.000 de euro", au anunţat organizatorii. Filmele vor fi difuzate în cinematografele Victoria, Republica şi Glandale.

Filmul lui Mungiu deschide IIFF

Pelicula „Amintiri din Epoca de Aur", regizată de Cristian Mungiu va rula în prima zi a IIFF. Din distribuţia filmului fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pîrvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu. „Amintiri din Epoca de Aur" prezintă cele mai cunoscute legende urbane din perioada anilor ’80, când românii duceau o luptă surdă pentru a supravieţui şi compensau dramatismul cu bancuri spuse pe ascuns.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite