IAŞI Orele şi zilele în care ne pot vizita hoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri şi duminică se înregistrează cele mai multe furturi din locuinţă
Miercuri şi duminică se înregistrează cele mai multe furturi din locuinţă

Numărul spărgătorilor de locuinţe este în creştere în Capitala Moldovei. Metoda de operare a hoţilor din locuinţe se bazează mai mult pe capacitatea infractorilor de a improviza decât pe violenţă.

Astfel, potrivit poliţiştilor, cei mai mulţi dintre nelegiuitori caută tot felul de pretexte pentru a intra într-o casă, după care îşi duc planul la bun sfârşit. Cei mai mulţi hoţi se dau fie reprezentanţi ai unei firme de servicii (curent, gaz, telefonie), fie îmbracă mantia de om necăjit pentru a impresiona victima şi a o determina să-i cheme în casă. Alţi infractori profită şi de clipele de neatenţie ale proprietarilor, care fie îşi lasă locuinţele descuiate, fie lasă bunuri la vederea potenţialilor hoţi.

Miercuri şi duminică, zile rezervate de hoţi


„În acest an au predominat furturile în care hoţii au profitat de faptul că nu se afla nimeni la domiciliu în momentul comiterii faptei, au găsit geamurile deschise sau uşile de acces neasigurate, însă o pondere semnificativă o au şi furturile din case nelocuite sau de vacanţă care nu erau prevăzute cu un sistem de pază sau alarmare sau măsurile de siguranţă luate de proprietari nu au fost suficiente pentru a-i ţine departe pe infractori“, ne-a spus Mădălin Ţăranu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.


Cele mai multe furturi sesizate au avut loc în zilele de miercuri şi duminică. Din datele oferite de poliţişti, mai bine de o treime dintre infracţiuni au loc în intervalul orar 18.00-6.00, când hoţii profită de întuneric. „În mediul rural au fost vizate în special comunele din zona metropolitană, cum ar fi Valea Lupului, Miroslava, Rediu, Ciurea, Bârnova, Holboca, specificul acestei zone fiind reprezentat de numărul mare de case aflate în construcţie sau de vacanţă, locuite sporadic. Modurile de operare sunt următoarele: forţare uşă, rupere butuc, spargere geam, escaladare geam, acces printr-un balcon sau intrare neasigurate, intrare prin efracţie cu chei potrivite“, a mai spus Ţăranu.


Campanie împotriva furturilor din locuinţă


Pentru a preveni furturile din locuinţe, oamenii legii au demarat ieri o campanie de prevenire. Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Groupama Asigurări desfăşoară campania „Fii precaut. Hoţii nu dorm!“. În cadrul acesteia, se vor împărţi mai multe materiale de informare privind modul de operare al hoţilor, dar se vor organiza şi mai multe întâlniri cu diferite grupuri de persoane care ar putea fi victime ale infractorilor.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite