IAŞI Coşmarul de la Scânteia se poate repeta oricând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Vasile s-a obişnuit să meargă zilnic înghesuit pe traseul Iaşi - Ipatele
Nea Vasile s-a obişnuit să meargă zilnic înghesuit pe traseul Iaşi - Ipatele

Pasagerii care circulă cu microbuzul în judeţ sunt umiliţi în continuare: stau ca sardelele. Ora 10.35, autogara Iaşi. În jur de 20 de persoane aşteaptă ca microbuzul spre localitatea Ipatele să ajungă în staţie.

Cu bagajele în mână, oamenii fug să intre primii în vehicul, altminteri ar fi nevoiţi să stea mai bine de o oră în picioare, „flancaţi“ de coatele pasagerilor vecini.


„Ne-am obişnuit să fim umiliţi“


„Mergi un pic mai în spate, doar ştii că n-am voie să vă iau în picioare“, ţipă şoferul la un pasager încotoşmănat cu o geacă de piele. Nu durează mult şi conducătorul auto îşi dă seama că afirmaţia sa nu a avut niciun rost. Maşina s-a umplut cu de două ori mai mulţi pasageri decât ar fi normal. 14 călători norocoşi, pe scaune, încă pe atâţia aşezaţi ca sardelele pe culoarul strâmt al microbuzului. Biletele se dau preferenţial. Călătorii care merg în localităţile mai apropiate nu mai beneficiază de „bunăvoinţa“ şoferului şi nu primesc tichet.

Alţii, obişnuiţi probabil din călătoriile trecute, fac semn cu mâna şoferului că nu-l vor: „mâncaţi şi dumneavoastră o pâine!“. Sătenii care fac naveta la Iaşi sau vin mai des pe la Iaşi pentru a-şi cumpăra cele necesare sunt obişnuiţi să fie înghesuiţi. Unii s-au resemnat şi spun că, decât să nu aibă cu ce ajunge acasă, mai bine se îngrămădesc în maşină.


„Aşa se întâmplă în fiecare zi. Să vedeţi dimineaţa, când mai vin oameni la muncă. E jale atunci. Ar trebui să pună un autobuz mai mare, dar, asta e, nu avem ce face“, ne-a spus Ioana Popa, de 50 de ani. În faţa sa, un tânăr venit din Italia, nu mai este atât de indulgent: „E bătaie de joc. Nu au voie să ia atâtea persoane într-o maşină“, a spus el.


Şoferul dă vina pe gropi


Întrebat de ce nu dă bilete tuturor persoanelor, şoferul microbuzului a invocat un motiv pueril: „am uitat“, a spus acesta care a găsit o explicaţie şi pentru numărul de pasageri mult mai mare decât capacitatea vehicului. „Autobuzul care face cursa asta este stricat, de la drumurile astea proaste. Asta ar trebui să scrieţi. Mergem cu microbuzele astea, nu avem ce face, nu putem lăsa oamenii aşa“, s-a apărat şoferul.


Microbuzul care face cursa Iaşi - Ipate este deţinut de SC Izvoraş SRL. E o conservă părăginită pe patru roţi, care tremură din toate încheieturile când trece peste un crater din asfalt. „Se mai întâmplă ca unii pasageri să stea în picioare. Toate firmele de transport din ţară au luat probabil amendă pentru aşa ceva. Nu cred însă că şoferul nu dă bilete pasagerilor“, a spus Ionel Dumitriu, administratorul firmei.

Niciun vinovat pentru tragedia de la Scânteia


Dosarul tragediei feroviare din august 2009 de la Scânteia, în care şi-au pierdut viaţa 14 persoane, se judecă de un an şi două luni. Judecătoria n-a reuşit să ia încă o decizie în cazul lui Ionel Dumitriu (foto), administrator al SC Valcris Trans şi SC Izvoraş, şi a lui Constantin Scîntei, care a fost administrator doar la prima firmă. Cei doi au fost acuzaţi de nerespectarea regimului de transport rutier public şi neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă. Magistraţii vor relua procesul pe 10 noiembrie, când vor audia alţi martori. În acelaşi caz, şoferul microbuzului care a provocat accidentul n-a fost tras la răspundere pentru că a decedat.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite