Iaşi: A primit daune pentru porumbul confiscat de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ieşeancă trebuie să primească despăgubiri pentru 45 de kilograme de porumb confiscate în anii 50 de la mama ei. Henriette Zaiţ a cerut judecătorilor să îi acorde daune pentru că ruda sa a fost considerată chiabură de către comunişti şi a fost condamnată pe nedrept.

O ieşeancă va primi daune pentru porumbul confiscat de la mama sa. Tribunalul Iaşi a admis ieri în parte acţiunea Henriettei Zaiţ şi a dispus ca statul român să plătească contravaloarea a 45 de kilograme de porumb.

Condamnată de trei ori
Magistraţii au mai constatat şi caracterul politic al condamnării Bertei Fasolă, mama ieşencei. În schimb Tribunalul Iaşi nu a acordat şi daune morale în acest caz. Sentinţa instanţei nu este definitivă.

În decembrie 2009  Henriettei Zaiţ a dat în judecată statul român susţinând că mama sa fost condamnată pe nedrept. În plângerea adresată instanţei, ieşeanca a precizat că Berta Fasolă a fost condamnată de trei ori, în perioada 1950-1952, de judecătorii Tribunalului Dorohoi pentru că „a sabotat cu rea- credinţă planul de stat în campania de însămânţări”. În anul 1950 femeia a primit o lună de închisoare pentru că nu şi-ar fi cultivat cele 20 de hectare de teren cu grâu şi porumb.

Ulterior a mai fost condamnată la două luni de închisoare pentru că nu a plătit impozitul pentru aceste produse şi a fost obligată să dea statului aproximativ 4.300 de kilograme de grâu şi 2.600 de kilograme de porumb. Femeia ar fi susţinut atunci că terenul a fost folosit de alte persoane. Ultima dată Berta Fasolă, care avea patru copii şi era văduvă, a primit 8 luni de închisoare pentru că şi-ar fi achitat integral cota de cereale cerută de stat şi i-a fost confiscat şi terenul. Astfel, Henriette Zaiţ şi fiica sa au cerut Tribunalului Iaşi daune morale pentru suferinţele îndurate de Berta Fasolă şi să se constate caracterul politic al condamnării.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite