IAŞI Cavoul eco din Cimitirul „Sf. Petru şi Pavel“ VIDEO GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre clasicile cruci din marmură, a răsărit în cimitirul ieşean o construcţie impunătoare din termopan. Pe acoperiş a fost montat un panou solar.

Tehnica bate legenda, cel puţin în cimitirele ieşene. Celebrele poveşti cu fantome care circulă în spatele statuilor impunătoare din Cimitirul „Eternitatea“, din cartierul Tătăraşi, par să pălească în faţa noului cavou eco din Cimitirul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“, amplasat pe drumul spre Aeroport. Din lanul de cruci, nişte geamuri mari, încastrate în tâmplăria de PVC nu-i lasă indiferenţi pe ieşenii care vin să aprindă o lumânare sau pur şi simplu să se bucure de tihna din Cimitirul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“.

Odată ajuns la câţiva metri de construcţie observi imediat, prin sticla clară ca lumina zilei, ineditul locului de veci. Capacul cavoului, realizat din granit, are forma unui pian, iar constructorul acestuia a reuşit să modeleze în mod realist clapele instrumentului muzical. În faţa crucii albe, impunătoare, a fost aşezată o inimă uriaşă, din sticlă roşie, pe marginile căreia se văd montate leduri.

„Ideea cu panouri solare este foarte bună. Am pus-o şi eu în aplicare la cavoul părinţilor mei. La noi, în datina ortodoxă, se spune că persoanele plecate dintre noi au nevoie de lumină. De aceea am amplasat panoul. Acesta este conectat la un bec care se stinge în timpul zilei. Probabil că persoanele care au amplasat panourile la cavou au ţinut mult la persoana care a decedat“, spune Constantin Antohi, preşedintele Societăţii Inventatorilor din România.

image

Daţi CLICK pe poze pentru o GALERIE FOTO CU CAVOUL ECO DIN CIMITIRUL PETRU ŞI PAVEL

Criptă cu capac în formă de pian

Oamenii de la cimitir spun că aceasta se aprinde imediat cum se lasă întunericul. Instalaţia este conectată la o baterie care este îngropată în pământ, şi la un panou solar. Mormântul ar aparţine unui ieşean care studia muzica şi care a decedat în Canada, în urma unui accident, la vârsta de 21 de ani. „Este printre cele mai frumoase morminte pe care le-am văzut. Este, într-adevăr, deosebit“, a spus o ieşeancă care obişnuieşte să-şi aducă nepoţii să se joace la umbra copacilor din Cimitirul „Petru şi Pavel“.

Potrivit Luminiţei Sălceanu, directorul Societăţii Servicii Publice Iaşi, o astfel de contrucţie cu sursă de energie ecologică ar fi unică în cimitirele administrate de edilii din oraşul celor şapte coline. „N-am mai văzut, cel puţin la noi, aşa ceva. Pentru astfel de proiecte este nevoie de o autorizaţie de construire. Cu siguranţă, atunci când vine vorba despre realizarea unui loc de veci mai deosebit trebuie respectate anumite reguli. Din fericire, până acum, în cimitirele noaste oamenii au dat dovadă de bun-simţ“, a declarat Luminiţa Sălceanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite