Un ieşean la Oslo: „Norvegienii răspund la durere cu demnitate“ GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta povesteşte cu calm despre clipele tragice prin care trece întreaga ţară şi despre modul în care norvegienii fac faţă situaţiei. Demnitatea cu care norvegienii îşi plâng morţii l-a impresionat pe ieşean.

Gabriel Bîrjovanu s-a stabilit în Oslo în ianuarie 2003. E tenor în corul Operei Naţionale Norvegiene şi în acelaşi timp director artistic al Societăţii Culturale Româno-Norvegiene „Mircea Eliade“. Ziua atentatului care a cutremurat o lume întreagă a început cât se poate de normal pentru tânăr. „În momentul exploziei eram în casă. Am auzit o bubuitură  puternică, dar nu m-am speriat deloc, pentru că în zonă se construieşte şi zilnic se detonează dinamită. La ora 16.00 m-am urcat în maşină să mă îndrept către locul unde aveam repetiţie. Cum am deschis radioul pe toate canalele se anunţa un atac terorist în Oslo. Abia atunci am făcut legătura“, povesteşte Gabriel.

image

Daţi CLICK pe poze pentru o GALERIE FOTO DE LA LOCUL ÎN CARE NORVEGIENII DEPUN FLORI PENTRU CEI UCIŞI

Norvegia revine la normal
Atunci a început şi calvarul pentru familia şi prietenii săi rămaşi în Iaşi. Ajuns la repetiţii, tenorul şi-a închis telefonul chiar când au început să sune cei de acasă. „Prima a fost mama, apoi tata, apoi sora mea, apoi prieteni din diferite părţi ale lumii, majoritatea români. Am început să le scriu sms-uri scurte, «Sunt bine!»“, spune acesta.

La trei zile de la atentate, atmosfera în capitala Norvegiei e cât se poate de normală. „La televizor rulează filme, chiar şi comedii romantice, desene animate, la radio – muzică, la fel ca în zilele normale, dar toată lumea dă radioul sau televizorul mai tare când încep buletinele de ştiri“, povesteşte Gabriel.

În ciuda liniştii aparente, opinia ieşeanului este că autorităţile norvegiene au fost depăşite de situaţie. Una dintre explicaţiile oferite de analişti şi susţinută şi de Gabriel este că Norvegia este o ţară paşnică, unde actele de violenţă nu sunt dese şi de aceea poliţiştii nu au experienţa necesară pentru a acţiona în situaţii-limită.

„Unii se întreabă cum au trecut 100 de minute de la primul foc de armă până nebunul a ucis şi rănit peste 100 de persoane. Poliţia a ajuns pe insulă cu maşinile şi cu bărcile în loc să vină cu elicoptere. Ce poate fi interesant este că poliţiştii în Norvegia merg pe stradă neînarmaţi. Nu au arme de foc, au sprayuri şi cătuşe şi bastoane, dar nu poartă pistol. Probabil că asta se va schimba de acum“, crede tânărul.

„Oamenilor nu le e frică“
O altă întrebare rămasă fără răspuns este «Cum de nu s-a putut preveni acţiunea nebunului?». „Niciun serviciu secret nu s-a sesizat înainte, când acesta a achiziţionat de pe piaţa liberă şase tone de nitrat de amoniu, nu i-au ascultat telefoanele, nu i-au descoperit identitatea când posta pe forumurile extremiste“, spune ieşeanul.

Deşi răspunsul la aceste întrebări îi macină pe mulţi, Norvegia lui Gabriel Bîrjovanu revine treptat la normal. „Lumea e tristă. La ora 18.00 (ora Norvegiei – n.r.) va avea loc în Oslo un marş al trandafirilor la care şi-au anunţat intenţia de participare peste 80.000 de persoane cu un trandafir în mână. Aceasta arată că lumea răspunde la durere cu demnitate“, povesteşte Gabriel. Cu toate acestea, viaţa în Oslo merge înainte. Străzile sunt pline, magazinele sunt pline, iar oamenilor nu le e frică. „Doar nu pot să creadă că mai poate încă exista un psihopat care vrea să facă rău semenilor săi“, conchide tânărul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite