Hoţii Moldovei mor de foame şi de sete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Frunză, supraveghetor la supermarket
Elena Frunză, supraveghetor la supermarket

Rafturile magazinelor, casele, şcolile şi lăcaşurile de cult au fost punctele de interes pentru infractori în acest an. Aparatura electrocasnică, mâncarea şi băuturile din frigiderele moldovenilor au dispărut în urma raziilor celor certaţi cu legea.

Loviturile infractorilor din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani şi Vaslui au vizat cu precădere locuinţele particulare, mai ales dacă proprietarii au fost neglijenţi, dar şi supermarket-urile. În multe dintre situaţii, hoţii au fost „invitaţi" să intre în case fie pe uşa descuiată, fie pe geamul lăsat deschis.

„Bunurile cele mai vizate sunt electronicele sau bijuteriile, iar din casele aflate în construcţie echipamentele de lucru", a spus Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi. Şi vasluienii au fost nevoiţi să-şi păzească bunurile din gospodării.

„Furturile din locuinţe s-au înregistrat cu precădere în mediul rural, fiind sustrase în special electrocasnice şi vin", a spus Claudiu Râpă-Hâj, comandant adjunct al Poliţiei Vaslui. Gheorghe Spătaru, din localitatea Bogdana, este una dintre victimele hoţilor. „M-au călcat la puţin timp după ce am tăiat porcul. Mi-au furat carnea, dar am avut noroc că au rămas cârnaţii", a spus bărbatul. 

Filmaţi în timp ce îşi băgau salam în pantaloni

Şi la Suceava, hoţii suferă de foame şi de sete, mare parte din lovituri fiind date la case şi supermarket-uri. „Pe ultimul l-am prins furând vodcă. Era un «client» mai vechi. L-am urmărit şi i-am zis să dea sticlele dacă nu vrea să ia bătaie de la nişte femei. Nu am mai chemat Poliţia, ne-a dat sticlele. A fost prins în alt magazin până la urmă", spune Elena, supraveghetoarea de la un supermarket din Suceava.

Pentru a se apăra de hoţi, patronii magazinelor din Botoşani au investit în sisteme de supraveghere video care i-au ajutat enorm la prinderea făptaşilor.

Graţie înregistrărilor video, doi tineri, de 17, respectiv 18 ani, au fost filmaţi timp de o lună, în timp ce îndesau mâncare şi cosmetice sub haine. „Îmi tot lipseau produse din supermarket şi am urmărit înregistrările camerelor de supraveghere. Aşa am văzut că doi tineri, care veneau des în magazin furau diferite produse. Îşi băgau în pantaloni salam, caşcaval sau cosmetice pentru că ştiau că nu vor fi controlaţi acolo", a spus Daniela Şfaiţer, patroana unui supermarket.

Un hoţ şi-a cerut scuze pentru vandalizare

În judeţul Neamţ, hoţii au avut ca ţintă şcolile. Zilele trecute, într-o şcoală din Roman, a fost prins în cancelarie un minor care furase jucării şi aparatură electronică. În primele zile ale lunii decembrie, un alt hoţ a rămas încă neidentificat a sustras din grădiniţa arondată Colegiului Naţional „Spiru Haret" din Piatra Neamţ banii destinaţi hranei copiilor şi aparatură electronică. „Pe uşa de la intrare a lăsat scris cu markerul, cu litere de tipar, dar mărunt «Îmi cer scuze pentru vandalizare»", spune Anca Hîrţan, coordonatoarea grădiniţei.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite