Holograme şi cafenele în Palatul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeele găzduite de monumentul-simbol al Iaşiului vor fi reamenajate de o echipă de arhitecţi până în 2012. După finalizarea lucrărilor,  turiştii vor avea parte de proiecţii 3D, holograme, cafenele, spaţii de joacă pentru copii, o zonă de informaţii şi un magazin de suveniruri.

Expoziţiile muzeelor din Palatul Culturii vor fi complet diferite peste doi ani, când va fi gata consolidarea şi amenajarea clădirii simbol a Iaşiului, spun specialiştii care lucrează în prezent la palat.


„Conceptul artistic propus pentru Palatul Culturii va introduce soluţii moderne de valorificare a spaţiului şi a informaţiei. Expunerea va fi interactivă prin intermediul unor ecrane de redare a informaţiilor de orice tip, uşor de utilizat de către public“
, afirmă Sergiu Olteanu, reprezentantul companiei Artex Services Internaţional.

image

Compania se ocupă de lucrările de modernizare a interiorului Palatului Culturii. Echipa de specialişti este formată din 80 de arhitecţi, ingineri, graficieni, pictori, sculptori, scenografi, conservatori de artă, marketeri şi muzeografi.


Specialiştii vor introduce videoproiecţii, grafică computerizată şi vor integra în expoziţiile muzeelor reconstituiri la scară naturală, holograme şi proiecţii 3D. Soluţia propusă de compania bucureşteană urmăreşte realizarea unui spaţiu nou prin reactualizarea conţinutului existent.

image

„Alături de reorganizarea spaţială a expoziţiilor tematice, conceptul propus vine în completarea activităţii muzeului prin introducerea în circuitul muzeal a unei zone info, a unui magazin de suveniruri şi amenajarea de noi funcţiuni“, adaugă Sergiu Olteanu.


Spaţii de joacă şi cafenele


Mai exact, în Palatul Culturii vor fi amenajate săli multimedia, spaţii de joacă destinate copiilor, cafenele şi săli de proiecţii 3D. De asemenea, arhitecţii vor amenaja într-o manieră inedită cele două curţi interioare ale Palatului pentru turişti. Termenul de finalizare a lucrărilor prevăzut în contract este 1 noiembrie 2012.


„La această dată ar trebui să fie inaugurate cele patru muzee din incinta Palatului Culturii. La sfârşitul acestui an vom finaliza proiectul de reamenajare a Muzeului «Mihail Kogalniceanu»“
, precizează Sergiu Olteanu de la Artex Services.

image

Arhitecţii: „Vom ţine cont de nevoile actuale ale vizitatorilor unui muzeu“

Palatul Culturii găzduieşte patru muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Stefan Procopiu“, Muzeul de Artă al Moldovei şi Muzeul Etnografic al Moldovei, care au fost incluse în anul 2009 într-un proiect amplu de reamenajare estetică şi de conţinut a expoziţiei permanente.


„Proiectul vizează şi reamenajarea spaţiilor expoziţionale a altor patru obiective din cadrul Complexului Naţional Muzeal Moldova: Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu“, Muzeul Memorial „Poni Cernătescu“, Muzeul sitului arheologic Cucuteni şi Muzeul „Al. I. Cuza“ de la Ruginoasa
“, explică reprezentantul Artex Services Internaţional.

image

Conceptul artistic de amenajare va fi adaptat specificului şi tematicii fiecărui muzeu în parte. „Elementele pe care obiectivele din cadrul Complexului Naţional Muzeal Moldova le vor avea în comun cu alte instituţii de profil din ţară şi din străinătate ţin mai degrabă de o respectare a principiilor de muzeologie modernă“, explică Sergiu Olteanu.

Tehnici moderne la muzeu

Pentru a atrage vizitatorii, specialiştii vor face expoziţiile mult mai dinamice cu ajutorul tehnologiilor digitale.

„Proiectul de reamenajare va ţine cont de nevoile actuale ale vizitatorilor unui muzeu. Expunerea va fi atractivă, oferind publicului posibilitatea de a descoperi singur muzeul, nu de a-i impune un anumit traseu, ci libertatea de a selecta nivelul de informaţie de care este interesat.

Am mers foarte mult pe ideea de interactivitate prin aplicarea unor soluţii high tech ,care vin în sprijinul vizitatorilor“
, mai spune Olteanu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite