Harta hoţilor din maşini de la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulevardele mari ale oraşului sunt principalele ţinte ale hoţilor de maşini
Bulevardele mari ale oraşului sunt principalele ţinte ale hoţilor de maşini

Hoţii din municipiu sunt atraşi ca albinele de miere de bunurile lăsate nesupravegheate de proprietarii autovehiculelor

Oamenii legii s-au confruntat anul acesta cu o creştere a numărului de furturi din maşini. Principala cauză a infracţiunilor, spun aceştia, o constituie neglijenţa şoferilor care fie îşi lasă bunuri de valoare la vedere, fie uită să închidă uşile sau geamurile atunci când părăsesc maşina.


Hoţii atacă şi ziua


Cei mai mulţi dintre hoţi acţionează în zonele centrale ale oraşului ori în parcările aglomerate din apropierea marilor bulevarde. Au loc frecvent furturi din maşină pe Bulevardul Ştefan cel Mare, Independeţei, Socola, Tudor Vladimirescu sau Chişinăului. „Multe dintre infracţiunile de acest gen sunt favorizate şi de neglijenţa şoferilor care lasă bunuri de valoare la vedere în maşini. Cele mai întâlnite lucruri care sunt furate din autoturisme sunt laptopurile, telefoanele mobile sau GPS-urile, dar unii hoţi mai sustrag şi oglinzi retrovizoare sau capace de la roţi“, a precizat Mădălin Ţăranu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.


Acesta a  precizat că majoritatea hoţilor de maşini sunt fie adolescenţi, fie tineri şi că metodele de spargere diferă de la caz la caz. Dacă unii au mai multe chei pe care le forţează până reuşesc să deschidă portierele, alţii nu stau pe gânduri şi sparg sticla cu piatra sau ranga.


Fură pentru a se plimba


„De multe ori, pagubele produse de distrugerea maşinii sunt mai mari decât pagubele produse de furtul propriu-zis“, a mai spus Mădălin Ţăranu. Furturile nu au loc doar în timpul nopţii. Sub protecţia luminii, mulţi şoferi ignoră să mai închidă uşa sau geamul atunci când ies din ea pentru câteva minute şi cad astfel pradă hoţilor. Autorităţile spun că aceştia sunt foarte agili şi nu au nevoie de prea mul timp pentru a goli un autoturism.


În ceea ce priveşte furturile de maşini, în cele mai multe cazuri e vorba de vehicule de mică valoare. Hoţii nu fură pentru a valorifica piesele sau automobilul, ci pentru a se plimba pentru o noapte cu ea.


De la începutul acestui an, 75 de maşini din Iaşi au fost furate din Iaşi, cu 20 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte furturile din automobile, poliţiştii s-au confruntat cu 422 de cazuri cu 33 mai multe decât în 2010. Alte 186 de dosare penale au fost înregistrate pentru furturi de componente auto.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite