Haos la înscrierile în grupa mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din miile de copii care ar trebui să meargă pentru prima oară la grădiniţă la toamnă, doar 2.020 vor primi un loc.

Grădiniţele ieşene încep astăzi, cel puţin oficial, înscrierile pentru grupa mică întrucât reînscrierile pentru grupele mai mari au luat sfârşit. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în grădiniţele din judeţ există în total 28.282 de locuri, dintre care mai puţin de 10% sunt pentru grupa mică, 2.020 mai exact. Până în prezent, în oraş, au fost reînscrişi aproape 7.000 de copii, cei mai mulţi în Podu Roş, Bularga, Alexandru cel Bun, Tătăraşi şi Copou.

„Sunt puţine locuri“
Înscrierile pentru micuţii care nu au intrat încă la grupa mică nu sunt însă foarte clare. Grădiniţele şi-au ales perioade diferite: unele pe la mijlocul lui aprilie, altele la începutul lunii iunie.
„La noi au început luna trecută, avem deja 30 de dosare depuse pentru o singură grupă, dar mai primim încă. Nu putem fi siguri că toţi părinţii care au depus dosare vor rămâne la noi, poate se răzgândesc. Aşa că acceptăm mai mulţi pentru a avea o marjă de eroare“, a spus Elvira Simin, directorul Grădiniţei Nr. 21 cu program normal din cartierul Alexandru cel Bun.

În alte cazuri, înscrierile încep abia luna viitoare. La Grădiniţa Nr. 21 cu program prelungit intervalul de depunere a dosarelor este între 1 şi 10 iunie. „Noi am pus afiş la intrare pentru ca oamenii să ştie. Avem două grupe, deci 50 de locuri. Sunt foarte puţine, dar nu avem ce face. Am avut proces cu Protecţia Consumatorului pentru că am acceptat prea mulţi copii, când, de fapt, ar fi trebuit să ne stimuleze“, a povestit Ana Gogu, directorul unităţii. Drept urmare, părinţii trebuie să se documenteze temeinic pentru a nu rata, cumva, termenul limită de depunere a dosarului de înscriere.

Anual, se depun de cel puţin două ori mai multe dosare faţă de capacitatea grădiniţei şi selecţia nu este deloc uşoară. „Există anumite criterii aplicate la nivel naţional. Nu sunt foarte corecte, unele încalcă dreptul părinţilor la liberă alegere, altele dreptul pe care, de fapt, îl au toţi copiii, acela de a merge la grădiniţă, de a primi o educaţie“, a mai explicat Ana Gogu.

Criterii de selecţie a micuţilor
Copiii trebuie să fi împlinit vârsta de trei ani cel mai târziu la 1 septembrie 2010;
Părinţii trebuie să locuiască în zona unităţii;
Ambii părinţi trebuie să aibă serviciu stabil;
Dacă are un frate sau o soră mai mare deja înscrisă la acea grădiniţă, şansele de a fi acceptat cresc considerabil pentru ca părinţii să nu facă mai multe drumuri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite