Iaşi: (UPDATE) Cazul studentului cu HIV respins la cazare este anchetat de Colegiul Medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: (UPDATE) Cazul studentului cu HIV respins la cazare este anchetat de Colegiul Medicilor
Iaşi: (UPDATE) Cazul studentului cu HIV respins la cazare este anchetat de Colegiul Medicilor

Un medic de la Policlinia pentru Elevi şi Studenţi din Iaşi este acuzat de abuz şi discrimnare pentru că a refuzat să-i elibereze unui tânăr infectat cu HIV o adeverinţă necesară la dosarul de cazare.  

Ora 18.30 Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că sesizarea făcută în cazul studentului infectat cu HIV va fi analizată de Comisia de Etică. „Comisia va analiza dacă a fost vorba despre încălcarea deontologiei profesionale. Dacă medicul incriminat avea competenţe în acest caz şi a refuzat să dea avizul înseamnă că a încălcat deontologia. Fiecare medic îşi exercită meseria în limita competenţelor“, a declarat Astărăstoae.  

Fundaţia „Alături de Voi“, care se ocupă de tânăr a făcut plângere la Colegiul Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Mihai, de 20 de ani, student în anul al II-lea la Universitatea „Al. Ioan Cuza“ din Iaşi, a mers vinerea trecută la cabinetul medicului de medicină şcolară de din cadrul Policlinicii pentru Elevi şi Studenţi să obţină avizul pentru dosarul de cazare.

Era înscris de anul trecut la cabinet. Avea nevoie de confirmare la dosar că figurează în baza de date a bolnavilor cronic pentru a primi loc gratuit în cămin, aşa cum prevede legea. Medicul Paraschiva Gâscă i-a spus că nu-i dă avizul până nu vine cu o adeverinţă de la un specialist în boli infecţioase. A spus că nu-şi asumă răspunderea de a-l caza alături de ceilalţi studenţi, motiv pentru care am decis să facem plângere“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ Mihaela Munteanu, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei „Alături de Voi“ .


La solicitarea organizaţiei de a motiva ce act normativ, ce procedură, o obligă să solicite o astfel de adeverinta, dr. Gâscă nu a menţionat un act normativ, dar a declarat ca doreşte să scape de răspunderea de a face publică existenta într-o colectivitate a unei persoane cu HIV“, a mai spus reprezentantul de la „Alături de voi“.

DSP face verificări


Aceasta a precizat că tânărul este în grija fundaţiei de mai mulţi ani. „Băiatul provine din generaţia celor infectaţi în spital. A fost abandonat de părinţi şi acum este în grija buniclor“, a mai spus Munteanu.

Medicul Gâscă nu a putu fi contactat pentru a-şi pune punctul de vedere. În schimb, oficialii sistemului sanitar ieşean au fost luaţi prin surprindere de acest caz. „Tânărul respectiv nu avea de ce să se prezinte la cabinetul de medicină şcolară. El avea nevoie doar de o adeverinţă de la medicul curant. Ceva nu este în ordine în toată această poveste, dar voi verifica în momentul în care ajung la birou“, a spus Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi .

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite