Iaşi: Mezinul de la „Gulliver“ învaţă alfabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Mezinul de la „Gulliver“ învaţă alfabetul
Iaşi: Mezinul de la „Gulliver“ învaţă alfabetul

Directoarea centrului special pentru tinerii infectaţi cu HIV  a vrut să-l înfieze pe cel mai mic dintre copii

Matei (7 ani) a fost lăsat în Centrul de Plasament din Galata în urmă cu trei ani de către tatăl său.

Daniela Caltea nu mai ştie de când a devenit mamă a 34 de copii. Cert este că a petrecut o viaţă de om alături de ei, cu mai multă dragoste decât poate duce în priviri. Are 26 de ani de vechime în asistenţa socială şi are grijă de aceşti tineri încă din 1996, de pe vremea când acest centru nu exista.

De altfel, la Centrul „Gulliver“ copiii seropozitivi se simt mai în siguranţă decât dacă ar fi fost acasă, alături de părinţi. Zi de zi însă, micuţii poartă în suflet o povară. De când i-au adus la centru, părinţii par că au uitat de ei şi îi vizitează din ce în ce mai rar.

Matei este cel mai mic din centru, cel mai iubit de toţi şi cel mai obraznic. „Aş fi vrut să-l adopt, să-l iau acasă, căci mi-e foarte drag, însă mi-am dat seama că lui îi trebuie medicamentaţie la ore fixe, îngrijire permanentă. Au mai dorit şi alte persoane să facă la fel, însă mi-am zis că e mai bine pentru el să rămână aici“, povesteşte Daniela Caltea, directoarea Centrului „Gulliver“.

Băiatul are 7 ani şi a fost adus de către tatăl său, de etnie turcă, acum trei ani, într-o zi de ianuarie. A avut grave probleme cu plămânii, însă acum s-a însănătoşit şi învaţă în clasa I. Singura lui enigmă rămâne alfabetul, pe care se străduie din răsputeri să-l priceapă. Însă cea mai mare supărare este faptul că vizitatorii îl trag de obraji. Micuţul s-a obişnuit deja cu voluntarii, care vin şi pleacă.

Piticii din altă poveste

Din mormanul de treburi, directoarea aproape le face pe toate. Recent a văruit camera care ţine loc de sală de spectacole, în care se fac serbări cu public, dar şi sala de clasă, unde învăţătoarea  Ionela îi pregăteşte pentru atunci când vor învăţa în şcolile normale din oraş.

Daniela Caltea mărturiseşte că, odată ce ţi se lipesc de inimă aceşti copii nu-i mai poţi lăsa. E un fel de angajament pe viaţă, pentru care face naveta din Bucium în fiecare zi deoarece instituţia se află în afara oraşului, spre Miroslava.

Centrul din Galata, înfiinţat în 2005,  este finanţat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului. „Sunt câte doi copii în cameră. Au libertate, au intimitatea lor şi loc să se manifeste“, adaugă directoarea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite