Iaşi: Gripa porcină are „lipici“ numai la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Gripa porcină are „lipici“ numai la Iaşi
Iaşi: Gripa porcină are „lipici“ numai la Iaşi

În capitala Moldovei vin la cursuri, în fiecare an, sute de studenţi străini din Occident

În acest an, virusul A H1N1 a fost adus în Iaşi de tineri din Anglia, Italia, Spania şi Portugalia care au venit la schimburi de experienţă atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în mediul academic.

 Iaşiul este singurul oraş din ţară unde au fost înregistrate până acum focare de gripă porcină. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au şi o explicaţie pentru acest lucru: schimburile de experienţă făcute de şcoli şi de universităţi. „La Iaşi există o fluctuaţie mare de grupuri de persoane care vin sau pleacă din ţară. Cele două focare au fost declanşate de persoane venite din spaţiul european, care au adus virusul aici şi a fost transmisă ulterior şi câtorva localnici“, a precizat Oana Grigore, şeful departamentului de relaţii cu presa din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Mai întâi la şcoală, apoi la universitate

Primul focar înregistrat la Iaşi a fost la sfârşitul lunii iunie, când un grup de 22 de persoane din Marea Britanie a venit la un schimb de experienţă la Grupul Şcolar „Ion Holban“ din Iaşi. Opt dintre britanici au fost diagnosticaţi atunci cu virusul A H1N1 şi au fost internaţi. Alături de ei au mai ajuns şi doi elevi de la Grupul Şcolar ieşean, care au contactat boala. În cazul focarului de la „Ion Holban“ a fost instituită carantina.

Cel de-al doilea focar a apărut la începutul acestei săptămâni, la căminul de lux Gaudeamus al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. Prima persoană diagnosticată cu virusul A  H1N1 a fost un student portughez, iar ulterior, în spital au mai ajuns alţi 12 studenţi din Spania, Italia, Portugalia, Franţa şi unul din România. Şi aceste persoane din spaţiul european au venit la Iaşi tot într-un schimb de experienţă, în cadrul programului Erasmus.

Reprezentanţii instituţiilor de învăţământ din Iaşi susţin că nu pot stopa astfel de schimburi doar pentru că ar exista pericolul apariţiei unui focar de gripă porcină. „Nu putem trăi cu ameninţarea drobului de sare deasupra capului. Frica de această gripă nu trebuie să împiedice colaborarea educaţională, prin urmare schimburile de experienţă vor continua“, a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi. La UMF există 1.200 de studenţi din spaţiul Uniunii Europene şi nu numai.

Dintre aceştia, 900 sunt veniţi numai prin programul Erasmus, la fel ca tinerii cazaţi în căminul Gaudeamus. Rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, susţine că singura soluţie pentru a putea rezolva problema spitalului în care sunt internaţi cei diagnosticaţi cu gripa porcină ar fi înfiinţarea unui centru spitalicesc universitar.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite