Greva dascălilor, motiv de bucurie pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andra Ciulin şi Teodor Luchian, elevi, discută în pauză despre decizia profesorilor
Andra Ciulin şi Teodor Luchian, elevi, discută în pauză despre decizia profesorilor

Deşi pe mulţi dintre ei îi aşteaptă examenele, tinerii sunt convinşi că nu vor avea de suferit. Liceenii se bucură că vor mai câştiga câteva ore libere, iar directorii de şcoli trebuie să decidă dacă profesorii vor fi sau nu sancţionaţi.

Protestele profesorilor au debutat astăzi cu refuzul de a mai trece în catalog notele şi calificativele elevilor. Dascălii de la şcolile ieşene au răspuns afirmativ „invitaţiei“ la proteste, aşa că începând de dimineaţă niciun elev nu a mai primit note în catalog. Şcolarii însă, fie ei şi înainte de un examen, nu sunt îngrijoraţi.


„Domnii profesori ne-au explicat că nu va fi îngheţat anul. Nu ne-au pus note, dar am făcut orele. Nu cred că vom avea probleme la examen dacă n-o să se facă ore de joi“, a spus Andreea, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul „Octav Băncilă“. Şi cei mai mari privesc greva cu relaxare. „Până la urmă este dreptul profesorilor să vrea salarii mai mari. Îşi fac griji că scăderea natalităţii şi scăderea numărului de ani de învăţământ obligatoriu vor duce la reducerea numărului de elevi“, a spus liceanul Teodor Luchian de la Colegiul „Octav Băncilă“.


Ameninţă cu îngheţarea anului şcolar


Tinerii de clasa a XII-a recunosc că „le prinde bine“ o pauză de învăţat, căci oricum fac multe meditaţii la obiectele pentru Bacalaureat. Între timp, dascălii sunt decişi să continue protestele. Peste trei zile, dacă Guvernul nu le va aproba revendicările, ei nu vor mai ţine orele, iar în Capitală se vor organiza marşuri şi mitinguri de protest.


Sindicatele ameninţă însă că situaţia, odată prelungită, ar putea duce la îngheţarea anului şcolar. „Măsurile adoptate de Guvern în ultima vreme nu afectează doar salariaţii din sistem, ci întreaga societate civilă, mai ales elevii. De aceea, dacă vrem să reuşim să dezbatem aceste probleme, federaţiile din învăţământ trebuie să protesteze solidar“, a declarat Gheorghe Izvoranu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), protestatarii nu vor fi sancţionaţi, dacă nu ţin orele de curs.


„Dacă nu încalcă vreo prevedere legală, Inspectoratul nu intervine. Directorii sunt cei care decid dacă se impune sau nu o sancţiune“
, a explicat Sabina Manea, purtător de cuvânt al IŞJ Iaşi.

__________________

Principalele revendicări ale profesorilor
- salarizare unitară;
- modificarea Ordonanţei prin care au fost anulate multe din prevederile contractelor colective de muncă;
- anularea deciziei de trecere a clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu;
- reducerea finanţării învăţământului privat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite