Iaşi: Greva magistraţilor i-a revoltat pe ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Greva magistraţilor i-a revoltat pe ieşeni
Iaşi: Greva magistraţilor i-a revoltat pe ieşeni

Purtătorii robelor negre sunt nemulţumiţi de faptul că le-au fost înjumătăţite sporurile.

Nervii şi timpul pierdut pe holurile instanţelor de judecată din Iaşi au fost astăzi singurele „câştiguri“ ale cetăţenilor aflaţi în căutarea dreptăţii. Magistraţii şi personalul auxiliar au suspendat activitatea la Palatul de Justiţie de la ora 9.00 până la 11.00.

„Sporul de 50% nu mai este acordat de pe data de 10 iulie, iar această decizie nu a fost luată printr-un ordin al ministrului, aşa cum s-a spus, ci printr-o adresă care a fost trimisă de Ministerul Justiţiei la începutul acestei luni”, a declarat judecătorul Daniela Amancei, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi. Cetăţenii au avut de aşteptat nu doar începerea şedinţelor de judecată, ci şi începerea activităţii la birourile de relaţii cu publicul. La ora 10.30, la Judecătorie se formase o coadă de zeci de persoane venite după un act sau o simplă informaţie.

„Înţeleg că nu au bani, dar nici noi nu avem“

Mulţi cetăţeni au aflat abia la instanţă că judecătorii nu vor intra în sălile de şedinţă până la amiază. Oamenii simpli, de la ţară, s-au aşezat mâhniţi pe băncile de pe holul întunecat al Judecătoriei. S-au împăcat cu greu cu ideea, chiar dacă s-au trezit cu noaptea-n cap şi au plătit transportul până în oraş. Pentru ei, cuvântul „Grevă“ este literă de lege. La prima vedere, banii ar fi motivul pentru care magistraţii au decis să-şi suspende activitatea, deşi majoritatea au salarii care i-ar face invidioşi pe mulţi dintre ieşeni.

Elena Chiriac a venit la Judecătorie de la primele ore ale dimineţii pentru a-şi ridica un act. Unii justiţiabili par să înţeleagă motivele pentru care au fost nevoiţi să aştepte în faţa uşilor închise. „Nu mi se pare normal să întrerupă activitatea. Înţeleg că nu au bani, dar nici noi nu avem“, a spus Maria Feodorovici. Mâine, istoria s-ar putea repeta. „Nu ştim ce va fi, dar nu este vorba numai despre drepturile salariale. Lucrurile nu sunt rezolvate aşa cum a susţinut ministrul. Nici condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea nu sunt corespunzătoare“, a mai adăugat judecătorul Daniela Amancei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite