Grătare ecologice la Salonul de Inventică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grătare ecologice, saline portabile şi sisteme de avertizare împotriva seismelor sunt doar trei dintre sutele de invenţii prezentate la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii „Gh. Asachi“.

Aparatul inedit, care a atras zeci de priviri la „Euroinvent“ a fost de departe grătarul ecologic. Ieşenilor le-a surâs un astfel de aparat, care să le ofere un prânz gustos, sănătos, susţin inventatorii, şi fără mult fum.

„Prepararea cărnii se realizează prin radierea termică, iar produsele sunt dietetice. În plus, timpul de preparare scade cu aproximativ 70 la sută“, susţine Niculai Voideş, din Piatra Neamţ, unul dintre cei care au participat la realizarea dispozitivului. Inventatorul spune că grătarul se poate achiziţiona la un preţ de aproximativ 90 de lei.

Invenţii din domenii variate

O altă invenţie utilă de la expoziţie este şi salina portabilă, o cutie din plexiglas dotată cu un generator de salinitate. „Se poate monta uşor oriunde, chiar şi la birou. Ideea mi-a venit pentru că, fiind alergic, eram nevoit să merg tot timpul la salină, iar aceste tratamente mă costau foarte mult“, spune Gherasim Ciubucciu.

Inventatorul susţine că dispozitivul funcţionează cu sare normală, pentru murături, sau cu alte tipuri de săruri pe care fiecare utilizator şi le poate procura din diverse locuri. „În plus, utilizatorul invenţiei poate face şi aromoterapie în această salină“, mai explică Ciubucciu. Şi acest dispozitiv poate fi achiziţionat, valoarea lui fiind de aproximativ 1.200 de lei.

Pe lângă aceste inovaţii de uz casnic, ieşenii mai pot vedea până pe 9 mai aproximativ 200 de inovaţii din domeniul agriculturii, industriei alimentare, controlul poluării, medicină şi cosmetică. La expoziţie participă instituţii şi persoane fizice din ţări precum Iran, Spania, Croaţia, Republica Moldova, Ucraina şi Marea Britanie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite