Iaşi: Radu Ghilaş, actorul care a probat „haina“ de regizor (PORTERT)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Radu Ghilaş, actorul care a probat „haina“ de regizor (PORTERT)
Iaşi: Radu Ghilaş, actorul care a probat „haina“ de regizor (PORTERT)

Radu Ghilaş a interpretat numeroase roluri în teatru, iar recent a semnat regia piesei „În container“, care s-a jucat la Ateneul din Tătăraşi.

Pasiunea pentru teatru a lui Radu Ghilaş a fost sădită în familie. Tatăl său, profesor de geografie, a fost o perioadă regizor de televiziune şi de la el a a preluat din tainele artei cinematografice.


„Am crescut într-un spirit artistic. Din clasa a VII-a sau a VIII-a am făcut film şi am lucrat, ca un puşti care vrea să facă actorie, cu nume importante ale cinematografiei, cum ar fi Emil Loteanu. Nici acum nu sunt sigur că sunt făcut pentru teatru, sper să fie aşa“, consideră actorul Radu Ghilaş.

A cunoscut mari nume din teatru
A absolvit în 1994 Univeristatea de Arte „George Enescu“, la clasa profesorilor Geta Angheluţă şi Sergiu Tudose. „Sorţii mi-au surâs. În ’90 s-a redeschis Facultatea de Teatru din Iaşi, am fost prima generaţie de actori şcoliţi la Iaşi după mult timp“, îşi aminteşte actorul.  A jucat în numeroase piese de teatru sub bagheta unor regizori precum Ion Sapdaru, Alexander Hausvater, Silviu Purcărete, Claudiu Goga, Sorana Coroamă Stanca, Cristian Hadji-Culea, Andro Enukidze. „Din fiecare rol am învăţat câte ceva. Sper că am reuşit să le trec prin filtrul personal şi să rămân cu ceea ce este absolut necesar unui om pentru a se simţi mai bogat spiritual“, explică actorul.


Radu Ghilaş este fericit că a jucat alături de actori precum Teo Corban, Petru Ciubotaru, Mihaela Arsenescu Werner, Ada Gîrţoman, Florin Mircea, Doina Deleanu şi Ion Sapdaru, care a semnat şi ca regizor numeroase piese în care acesta a fost distribuit. Consideră că piesele în care este implicat au fost apreciate de public dacă oamenii vorbesc despre acestea după ce au părăsit sala de teatru. 


Deşi nu se consideră un regizor, a montat recent la Ateneul Tătăraşi piesa „În container“, după textul unui prieten, Constantin Cheianu. „Eu nu sunt regizor cu toate că am mai  montat şi înainte, cei drept spectacole mai mici şi în mare parte cu copii.


A regizat căutând noi modalităţi de exprimare
„În container“ este  e o piesă cu temă socială, explică artistul. Radu Ghilaş susţine că piesa prezintă realităţi ale  românilor, basarabenilor, albanezilor etc. care odată plecaţi în afara ţării în speranţa unui trai mai bun îşi pierd identitatea. „Îmi place să vorbesc despre asta în ideea că aşa se va schimba ceva şi vom ajunge cu toţii la normalitate“, afirmă Radu Ghilaş.


De-a lungul timpului, actorul s-a implicat în campanii ale Centrului de Mediere şi Securitate Comunitară, a predat artă dramatică copiilor, iar în prezent, la Şcoala „Petru Poni“ se ocupă de o trupă de teatru. 

Profil

Născut. 27 februarie 1971 la Chişinău, Republica Moldova.
Studii. În prezent este doctorand la Universitatea de Arte „George Enescu“,
Facultatea de Teatru.
Familie. Este
căsătorit,
are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi ajuns să regizaţi?
Cred că orice artist vrea să evadeze, să încerce şi alte modalităţi de exprimare. Eu am simţit nevoia să mă exprim artistic altfel.
Unde vă vedeţi peste câţiva ani?
Nu am crezut că voi prinde rădăcini în Iaşi. Până în ’90 am hălăduit. Acum cred că peste câţiva ani voi fi tot aici, în Iaşi, pentru că îmi place acest loc. Dar nu se ştie niciodată.

Ce-i place

 „Îmi place să lucrez cu copiii. Ei sunt o sursă nesfârşită de energie şi de inspiraţie. De asemenea îmi place să călătoresc. Mi-ar plăcea să cunosc cât mai multe civilizaţii. Am fost în Africa şi în Coreea şi a fost o nebunie. Când prind ocazia umblu prin lume“, spune artistul.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii neserioşi, cei care nu au încredere în forţele proprii şi în cei din jur. Îi displac cei care nu încearcă să facă ceva, să schimbe ceva.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite