Iaşi: Gheorghe Voinescu: A fotografiat generaţii de ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Gheorghe Voinescu: A fotografiat generaţii de ieşeni
Iaşi: Gheorghe Voinescu: A fotografiat generaţii de ieşeni

Bărbatul, care face fotografii de aproape 40 de ani în Parcul Expoziţiei, a lucrat ca pompier la Teatrul Naţional. Acolo i-a cunoscut pe marii actori ai vremii

Aproape 40 de ani de fotografie. La început a fost un hobby, dar ulterior a devenit o profesie. La cei 75 de ani împliniţi, Gheorghe Voinescu încă se mai delectează făcând fotografii copiilor care ajung cu părinţii în Parcul Expoziţiei. L-am găsit pe bancă, supraveghind „recuzita“, adică un cerb, o zebră şi capra cu trei iezi.


Aştepta cu mult calm „să pice“ vreun client. „Merge greu tare acum, de când au apărut aparatele de fotografiat moderne. Abia dacă mai vrea vreun părinte să-şi pozeze copii. Înainte era coadă aici“, sunt primele cuvinte ale bărbatului peste care parcă nu a trecut vremea. Puţini ieşeni nu au acasă în albumul de familie o fotografie făcută de Jorj, cum îi spun prietenii. La fel de puţini sunt şi cei care nu-şi aduc aminte de el, pentru că arată aproape la fel ca acum 40 de ani când a venit pentru prima  oară în Parcul Expoziţiei cu „recuzita“.


După numai câteva minute, Gheorghe Voinescu îşi deschide sufletul şi povesteşte din tinereţe. „Am lucrat doi ani la Teatrul Naţional. Nu mai ştiu exact când era asta că nu stau bine cu memoria. Dar tare frumos mai era atunci. Eu eram pompier acolo, dar mă mai dădeam şi artist, ca să pot vorbi cu fetele“, zâmbeşte şmecher Voinescu. A prins vremurile frumoase la la Teatru, cu Miluţă Gheorghiu şi Virgil Costin. „Vedeam toate operele şi toate piesele. Ce frumos mai era la Chiriţa când se juca. Stătea lumea la coadă la bilete şi era multă agitaţie“, îşi aminteşte fotograful din Copou. L-a cunoscut pe Miluţă Gheorghiu, despre care spune că era un om glumeţ, şi pe Virgil Costin, care era un „gagicăros“.

L-a văzut pe Gheorghiu Dej


În cei doi ani petrecuţi la Teatrul Naţional din Iaşi, Gheorghe Voinescu a avut ocazia să-l vadă chiar şi pe Gheorghiu Dej. „Înainte de o piesă de teatru am văzut că se făcea curăţenie mai ceva ca de obicei. La lojă l-am văzut pe urmă pe Gheorghiu Dej. L-am recunoscut pentru că-l ştiam din fotografii“, îşi aminteşte bărbatul. De când a ajuns la oraş, Jorj nu a pierdut nicio ocazie să facă fotografii. Îi plac oamenii tineri şi spune că regretă timpurile de demult. „Erau altfel tinerii atunci. Acum se comportă ciudat şi se îmbracă îndrăzneţ. Nu cred că este normal aşa“, susţine Voinescu.

Fără regrete


Nu a avut norocul să studieze prea mult pentru că aşa erau vremurile pe atunci, povesteşte Gheorghe Voinescu. Este mulţumit însă de profesia pe care şi-a ales-o şi de viaţa frumoasă pe care a dus-o până acum. Nu regretă nimic din ce a făcut. Nici măcar faptul că nu a fost însurat niciodată. „Mie mi-au plăcut tare mult fetele. Cu mulţi ani în urmă, una frumoasă mi-a zis că se mărită cu mine dacă mă las de fotografie. Eu n-am vrut, aşa că nu m-am însurat nici până în ziua de azi“, povesteşte relaxat Voinescu.

Întrebări şi răspunsuri

Mai fac părinţii fotografii la dumneavoastră?
G.V.: Pe mulţi îi las să le facă poze copiilor cu aparatele lor.  

Câte aparate foto aveţi?
G.V.: Le-am pierdut numărul, dar le am pe toate acasă. Nu vând şi nu arunc nici unul.


Ce-i place

Lui Gheorghe Voinescu îi place muzica. Drept dovadă, şi-a dotat casa cu trei combine performante.

Ce nu-i place

Ieşeanul nu se împacă prea bine cu telefoanele mobile, pentru că au scrisul mic pe ecran şi nu vede bine.

Profil


Născut
1934, în satul Voineşti, Iaşi
Educaţie
7 clase
Experienţă
ace fotografii de aproape 40 de ani
Familie
necăsătorit

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite