Facultăţile din Iaşi, în pericol să rămână fără studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii de şcoli susţin că vor intensifica orele de pregătire suplimentară. Rectorii universităţilor cred că în acest fel vor ajunge pe băncile facultăţilor doar cei care merită.

Cu o lună înainte de evaluările naţionale, aproape jumătate dintre elevii ieşeni nu au nicio şansă să intre la liceu. Au arătat-o rezultatele obţinute la simularea organizată la sfârşitul săptămânii trecute: doar 52,86% dintre elevi au obţinut notă de trecere.

Cele mai multe probleme au fost înregistrate la matematică, unde doar 19% din note sunt peste 7. „Ne îngrijorează în special matematica, dar n-aş vrea să mă gândesc că va fi aşa catastrofal şi la evaluarea naţională“, spune Liliana Romaniuc, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Iaşi: Ancheta în cazul elevului tuns cu forţa la şcoală, aproape de final

Iaşi: Şcoala copiilor care nu şi-au văzut niciodată chipul

De 10 ori mai puţini decari

Directorii şcolilor de elită susţin că subiectele la acest obiect au fost prea grele. „La limba română s-au obţinut rezultate bune, dar la matematică erau subiecte cu dificultate excesivă. Am avut 4 picaţi“, spune Camelia Gavrilă, directorul Colegiului „Costache Negruzzi“ Iaşi.

Înspăimântătoare sunt şi rezultatele de excepţie obţinute. Dacă anul trecut, la testele naţionale, judeţul Iaşi a obţinut 500 de note de 10 „curat“, anul acesta, doar 48 de elevi de a VIII-a au luat notă maximă la limba română şi încă 7 la matematică. Sunt licee de renume din Iaşi care de 30 de ani nu s-au confruntat cu elevi picaţi.

„Sunt cinci copii care nu au luat notă de trecere la testele naţionale şi încă doi care nu au trecut la simularea examenului de Bacalaureat. Astfel de ratări nu am avut din 1980“, spune Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Emil Racoviţă“ Iaşi.

Şapte şcoli fără niciun promovat la Bac

La simularea examenului de maturitate, procentul de promovabilitate a fost de 40,39%, iar în şapte şcoli niciun elev din an terminal nu a reuşit să ia notă de trecere. Rectorii universităţilor susţin că astfel doar cei care merită vor ajunge pe băncile facultăţilor.

„Cei care promovează înseamnă că sunt cei mai buni şi merită să urmeze o facultate. Pericolul ar fi să nu rămânem cu multe locuri libere“, spune Ion Giurmă, rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite