Situaţia de la CET Iaşi rediscutată în şedinţă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET produce căldură cu gaz şi nu pe cărbune, costurile fiind mult mai ridicate
CET produce căldură cu gaz şi nu pe cărbune, costurile fiind mult mai ridicate

Confortul ieşenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare depinde de un împrumut de 7,9 milioane de euro reanalizat astăzi de aleşii locali.

Consilierii au decis în această dimineaţă cu majoritate de voturi aprobarea celor două proiecte de hotărâre care vizau garantarea de la bugetul local a unui credit pe şase ani contractat de CET. După discuţii aprinse, consilierii au decis aprobarea împrumutului prin care centrala îşi va acoperi datoriile înregistrate la Unicom Top Energy de peste 32 de milioane de lei pentru cărbunele adus la Iaşi iarna trecută. „Dacă acest împrumut nu ar fi fost aprobat, ne-ar fi blocat într-un mod periculos activitatea pentru că nu am fi putut folosi cărbunele adus la Iaşi pentru CET II pe care deja l-am pornit şi nu am fi putut asigura căldura", a anunţat Dorin Ivana, directorul CET.

În acest moment s-a pornit CET II, care funcţionează pe cărbune, iar cantităţile aduse până în prezent la Iaşi ajung pentru producerea agentului termic până pe 20 ianuarie. "Acum avem în jur de 35.000 de tone de cărbune de la Iuganord şi Vitol. Trebuie să facem rost de bani pentru a aduce şi alte cantităţi de huilă", a explicat directorul CET.

O parte din consilieri s-au abţinut de la vot motivând că s-ar fi putut negocia alte condiţii pentru împrumutul pe care municipalitatea îl garantează din bani publici. „Nu putem băga mâna în buzunarul tuturor ieşenilor pentru a acoperi aceste datorii. Dacă s-ar fi intervenit la timp am fi putut negocia cu furnizorul", a spus viceprimarul Gabriel Grigore, unul din aleşii care s-au abţinut astăzi.

Pentru acest împrumut, centrala de termoficare va trebui să restituie către Bancpost 10,8 milioane de euro, 2,9 milioane de euro fiind dobândă. Consilierii au mai cerut ca în şedinţa de la sfârşitul acestei luni, CET să prezinte o situaţie detaliată cu problemelor centralei ieşene.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite