Atenţie la hoţii de buzunare! Află care sunt staţiile de călători unde aceştia acţionează cel mai des

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„ADS“ vă prezintă infractorii specializaţi în furturi din buzunare şi zonele lor de acţiune din oraş. Minorii sunt folosiţi drept paravan şi scapă nepedepsiţi. Cel mai adesea, hoţii aşteaptă victimele în staţiile RATP din Târgu Cucu, de pe Bulevardul Independenţei, din Piaţa Unirii şi de la Gară.

Un sfert din furturile din buzunare comise la Iaşi au loc în mijloacele de transport în comun ori în staţii. „Cel mai des îi văd în staţia de la Spitalul «Spiridon». Sunt două ţigănci cu puradeii după ele, care încep să se împingă în oameni când urcă în autobuz şi este aglomeraţie. Nimeni nu le spune nimic pentru că devin agresivi dacă te iei de ei“, povesteşte Carmen Groza, care circulă zilnic cu autobuzul de pe ruta 43.

Citiţi şi: Autorii mai multor furturi din oraş, prinşi de oamenii legii


Nu doar călătorii sunt agasaţi de hoţi în tramvaie şi autobuze. Angajaţii regiei de transport în comun au solicitat protecţia jandarmilor pe traseele considerate cu risc ridicat. „Astfel de probleme apar spre Canta şi capăt Păcurari, în Dacia sau Alexandru, dar s-a solicitat intervenţia jandarmilor şi pe alte trasee“, a declarat Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al regiei de transport.

Staţiile în care puteţi rămâne fără portofel, telefon sau bijuterii

image

Hoţii care acţionează în mijloacele de transport şi-au împărţit foarte bine teritoriile. Mulţi dintre ei au dosare penale şi condamnări pentru furt, dar îşi văd în continuare de treabă. Minorii din Păcureţ pleacă zilnic de la capătul oraşului şi acţionează pe traseele 30, 43 şi 46. În Nicolina sau Tătăraşi acţionează hoţii-veterani, care preferă zonele de lângă casă.

Poliţiştii au în evidenţă în momentul de faţă cel puţin 12 minori din zona Păcureţ care obişnuiesc să fure în autobuze sau în apropiere de staţiile mijloacelor de transport. Majoritatea nu au împlinit încă 14 ani astfel că, şi dacă sunt prinşi când comit infracţiuni, nu răspund penal. În fiecare dimineaţă găştile de hoţi minori pleacă din Păcureţ şi îşi urmăresc victimele în mijloacele de transport. În momentul în care au identificat ţinta se înţeleg din priviri şi fiecare ştie ce are de făcut. De cele mai multe ori, unul dintre ei îi distrage atenţia victimei (fie o împinge, fie intră în discuţie cu ea), iar ceilalţi sustrag bunurile din buzunar ori poşetă. Dacă reuşesc să fure portofelul sau telefonul, acesta este dat apoi din mână în mână, iar cel la care rămâne coboară la prima staţie. Adesea, ceilalţi rămân în mijlocul de transport şi caută alte victime.

Citiţi şi: Patru hoţi din Iaşi care foloseau o metodă ingenioasă de furt, au fost puşi sub acuzare


Ofiţerii care se ocupă de astfel de cazuri spun că de cele mai multe ori hoţii îşi observă victimele încă din staţii şi urcă odată cu acestea în mijloacele de transport. Poliţiştii vorbesc de o specializare a infractorilor:  unii preferă să fure doar la urcarea sau coborârea din autobuz, iar alţii acţionează în mers. Zonele preferate ale hoţilor sunt staţiile de transport cu flux mare de călători. De asemenea, spun poliţiştii, aceştia speculează momentele în care de obicei persoanele vârstnice ies la cumpărături.


Preferă zonele aglomerate


Cel mai des, hoţii aşteaptă victimele în staţiile RATP din Târgu Cucu, bulevardul Independenţei (Spitalul „Sf. Spiridon“ şi Piaţa Dimitrov), Piaţa Unirii şi pe Străpungere Silvestru (McDonald’s şi Vama Veche). „Sunt zone cu potenţial pentru ei. Este aglomeraţie, circulă multe persoane în vârstă care sunt vulnerabile. De obicei, dacă nu prind nimic într-o perioadă de timp, se urcă în mijlocul de transport şi se plimbă până la capătul traseului şi caută victime din mers“, a explicat un poliţist.

Citiţi şi: Student călcat de hoţi după ce i-a „invitat“ în cameră


Au cerut ajutorul jandarmilor


Un alt traseu preferat de hoţii minori este 41. Raza de acţiune se limitează de obicei la primele două staţii de după Podu Roş, înspre Nicolina. Pe lângă infractorii care se plimbă prin mijloacele de transport, poliţiştii mai au în evidenţă alte grupuri de hoţi care preferă să acţioneze în zona de domiciliu. Ei au numeroase dosare penale şi condamnări pentru furturi. În Nicolina, spre exemplu, sunt cel puţin cinci persoane care acţionează în zona Pieţei şi care frecvent sunt prinse la furat. În Tătăraşi există o gaşcă de alte cinci persoane, care locuiesc în zona Podu de Fier, şi care urcă spre Piaţa Chirilă unde acţionează.
În primele cinci luni ale anului au fost reclamate 86 de furturi din buzunare. „25% au fost comise în mijloacele de transport în comun, iar 50% pe stradă“, a explicat Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi. Hoţii le dau bătăi de cap şi angajaţilor RATP. Controlorii şi şoferii au solicitat intervenţia Jandarmeriei. „În general astfel de probleme apar spre Canta şi capăt Păcurari şi sunt provocate de anumite grupuri care locuiesc în zonă“, a spus Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP.

Hoţii minori scapă de stat după gratii

Infractorii cunosc prevederile legale şi ştiu că minorii sub 14 ani nu răspund penal. Autorităţile spun că o parte dintre copii sunt încurajaţi chiar de familie să comită infracţiuni. De cele mai multe ori, furturile sunt comise de minori sub supravegherea unor persoane adulte, copiii fiind folosiţi ca paravan pentru comiterea infracţiunilor pentru că nu răspund penal. „Ei cunosc faptul că având sub 14 ani nu pot fi traşi la răspundere penală. De cele mai multe ori acţionează în grup şi sunt însoţiţi şi chiar protejaţi de adolescenţi sau persoane adulte“, a spus Irina Perjoiu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) spun că numărul infracţiunilor în care sunt implicaţi minori este constant în fiecare an.

Provin din familii destrămate


„Nu putem spune că avem o creştere îngrijorătoare în ceea ce priveşte delincvenţa juvenilă. Numărul minorilor implicaţi în comiterea de infracţiuni a rămas constant. Ca şi cauză a delincvenţei juvenile, discutăm despre copii care provin dintr-un mediu defavorizant, din familii destrămate sau sunt cazuri în care părinţii nu-i mai pot controla“, a explicat subcomisarul Mădălin Ţăranu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Citiţi şi: Cum acţionează hoţii de apartamente. Vezi aici unde şi când au loc cele mai multe furturi din locuinţe


„Ca şi speţe înregistrate în municipiul Iaşi ei sunt implicaţi în infracţiuni de furturi din buzunare, furturi din autoturisme sau furturi din societăţi comerciale“, a continuat Mădălin Ţăranu. De cele mai multe ori, minorii prinşi la furat sunt încredinţaţi familiei, dar majoritatea ajung din nou să comită infracţiuni pentru că fie familia nu îi supraveghează, fie îi încurajează să comită fărădelegi. Ei ar putea fi incluşi în anumite programe pentru sprijinirea familiilor, dar unele refuză ajutorul.


„Sunt şi cazuri de minori care au un trecut infracţional. Ei profită de starea de minorat şi continuă să comită astfel de fapte. În anumite situaţii, mediul familial din care provine minorul îl poate încuraja să comită astfel de fapte. Comportamentul lor este în strânsă legătură cu mediul în care trăiesc“, a precizat subcomisarul Ţăranu. „Un copil nu face astfel de lucuri decât dacă este modelat aşa. Consider totuşi că ei pot reveni la drumul cel bun“, spune Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.

Hoaţa cu multe dosare penale


Una dintre cele mai cunoscute hoaţe care folosea minori ca paravan pentru furturi este Claudia Bobocel (32 de ani). Femeia a fost arestată după ce a fost suprinsă de camerele video ale Poliţiei Locale din zona Gării. Femeia a fost cercetată în mai multe dosare pentru furturi din buzunare sau din genţi, însă de fiecare dată când era prinsă arunca vina asupra minorilor.

La ce cuvinte să fiţi atenţi în mijloacele de transport în comun

Hoţii care fură din buzunare sau poşete folosesc un limbaj codificat. Termeni care pentru ceilalţi călători nu au nici un sens le transmit infractorilor informaţii despre victimă, locul în care îşi ţine bunurile de valoare şi dacă sunt sau nu poliţişti în zonă. Cea mai des întâlnită metodă de furt este cea a „tamponului“, prin care se distrage atenţia victimei. Unul blochează calea, iar ceilalţi vin din spate şi o împing. În tot acest timp, unul dintre infractori sustrage bunurile.

Citiţi şi: „Viperele'“ din puşcărie îi învaţă pe ieşeni cum să se ferească de hoţi


O echipă de hoţi e formată din doi până la cinci inşi. Pe lângă cel care face „tamponul“ şi „trăgătorul“ (cel care fură efectiv) din echipă mai fac parte „mardeiaşul“ şi „girofarul“. Primul are rolul să intimideze victima sau pe cel care sesizează furtul, iar al doilea dă alarma în cazul în care victima şi-a dat seama că este furată sau dacă observă vreun poliţist civil. În alte cazuri, hoţii urmăresc victimele la urcarea sau coborârea din mijloacele de transport în comun.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite