Fotbalul pe bani publici - o afacere voit falimentară. Studiu de caz: Politehnica Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proces între municipalitate şi echipa de fotbal, început acum trei ani şi pe care juriştii Primăriei Iaşi l-au trenat intenţionat, a căscat o gaură de 3 milioane de lei în bugetul oraşului.

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au respins marţi, 30 octombrie 2012, o acţiune prin care Primăria Iaşi cere returnarea banilor împrumutaţi echipei de fotbal Politehnica Iaşi în 2006.

Magistraţii au respins solicitarea pe motiv că FC Politehnica Iaşi SA a dispărut încă din 2010, prin insolvenţă, din cauza datoriilor de 3,3 milioane de euro, iar Primăria Iaşi n-a putut face dovada că societatea "decedată" îi datora banii pretinşi.

2.999.000 de lei au fost cedaţi din bugetul public al Iaşiului către Politehnica Iaşi în baza unui contract de asociere în participaţiune încheiat pe 13 septembrie 2006. Potrivit articolului 23 din contract, SC Fotbal Club Politehnica Iaşi trebuia să returneze banii după un an.

„În termen de 30 de zile de la încheierea contractului, firma avea obligaţia să ne prezinte situaţia financiară, respectiv profitul şi pierderile, în vederea repartizării profitului. Firma va realiza vărsământul sumelor reprezentând cotele de participare la beneficii în contul fiecărui membru asociat, prin ordin de plată", a precizat Primăria în plângerea depusă la Judecătoria Iaşi pe 31 august 2009 şi semnată de primarul Gheorghe Nichita.

Acţiunea în instanţă a fost deschisă, însă, după un control al Curţii de Conturi, care a cerut municipalităţii să recupereze banii de la firma care administra clubul.

În cei trei ani de proces, juriştii Primăriei au făcut tot posibilul că acţiunea intentată să nu se soldeze cu un eventual câştig de cauză.

Astfel, din august 2009 şi până în septembrie 2011 dosarul a fost plimbat între Judecătorie şi Tribunal, a fost suspendat, repus pe rol şi s-au discutat doar aspecte legate de competenţă. Judecata propriu-zisă a început abia în martie 2012.

Practic, controlul Curţii de Conturi a forţat Primăria Iaşi la un proces pe care nu-l dorea. Aceasta deoarece chiar şefii oraşului au orchestrat dispariţia în 2010 a societăţii care administra echipa de fotbal, tocmai pentru a scăpa de creditori.

Numele echipei a fost schimbat în Clubul Sportiv Municipal Studenţesc (CSMS) Iaşi, sub care gruparea, subvenţionată în continuare din bani publici, evoluează acum în Liga I, unde ocupă penultimul loc în clasament, cu rezultate extrem de slabe şi şanse minime de a nu retrograda din nou în liga secundă.

„S-a decis schimbarea numelui echipei pentru ca unii jucători de la fosta Politehnica Iaşi, precum şi alţi terţi care aveau de recuperat bani de la acel club dizolvat să nu pretindă aceste sume de la noi doar pe baza particulei «Politehnica»", a explicat în august 2011, înaintea începerii campionatului, Mircea Ursu, preşedintele executiv de atunci al clubului CSMS Iaşi.

Citeşte şi:

CSMS Iaşi s-a lepădat de numele „Politehnica" de frica datoriilor

Procesul edililor ieşeni cu echipa de fotbal, un eşec voit

Politehnica Iaşi le dă frisoane conducătorilor clubului din Copou

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite