Fostul şef al Camerei de Comerţ Iaşi, Magda Ţepoi, a scăpat de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Ţepoi
Magda Ţepoi

Ieşeanca acuzată de deturnare de fonduri europene a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. După aproape şapte ani de judecată Curtea de Apel a decis, pe 27 martie, să-i reducă Magdei Ţepoi pedeapsa de cinci ani şi şase luni pe care i-o aplicase Judecătoria Iaşi.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord Est (CCRUNE) a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru că a deturnat 133.000 de euro din fonduri europene.După două săptămâni de deliberări Curtea de Apel Iaşi a decis să-i admită recursul Magdei Ţepoi şi să-i reducă pedeapsa de cinci ani şi şase luni, dată iniţial de Judecătoria Iaşi. Magistraţii i-au reţinut ieşencei circumstanţe atenuante.

Decizia dată de Curtea de Apel Iaşi în cazul Magdei Ţepoi este definitivă. Fostul şef al Camerei de Comerţ nu a comentat decizia.

"În principal nu suntem mulţumiţi de soluţie pentru că noi am solicitat achitare în acest caz. Ne vom adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului",a precizat Ionel Nechita, avocatul Magdei Ţepoi.

Ieşeanca a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2005, pentru că ar fi deturnat 133.000 de euro din fonduri europene. Potrivit rechizitoriului, banii ar fi reprezentat o parte din finanţarea unui proiect european cu fonduri nerambursabile, derulat în perioada 2003-2004. Frauda ar fi fost realizată în cea mai mare parte prin intermediul unor contracte de publicitate.

Ţepara UE Magda Ţepoi, cinci ani de închisoare

Banii plătiţi firmelor favorizate la licitaţiile pentru implementarea proiectului PHARE s-ar fi întors la Camera de Comerţ prin intermediul unor contracte de publicitate pe site-ul Camerei sau în publicaţia „Lumea ieşeanului". 

Judecătoria Iaşi a condamnat-o pe Magda Ţepoi, în 2008, la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, iar în octombrie 2010. Tribunalul a menţinut decizia. Fosta preşedintă a CCRUNE  a făcut recurs.

 Curtea de Apel a considerat că nu era competentă Judecătoria Iaşi să ia o primă decizie în acest caz şi, în luna iunie 2011, a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunal. Această instanţă a constatat că a fost  întrerupt cursul judecăţii în dosarul  Magdei Ţepoi şi l-a trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ieşeanca Magda Ţepoi a fost condamnată la 5 ani şi 6 luni de închisoare

Curtea Supremă a trimis dosarul  din nou la Curtea de Apel Iaşi, în decembrie 2011,şi a decis ca această instanţă să judece recursul. După trei termene instanţa a rămas în pronunţare. Judecătorii au amânat luarea unei decizii în acest caz de două ori.

Procesul Magdei Ţepoi a început cu stângul

Magda Ţepoi a absolvit în 1997 Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Din acelaşi an ieşeanca, membru PNL, a  lucrat la Camera de Comerţ Iaşi. În anul 2003 a devenit şefa CCRUNE.  La sfârşitul lunii august 2008, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a desemnat-o pe ieşeancă reprezentant al oamenilor de afaceri români la UE. Potrivit site-ului instituţiei, ieşeanca lucrează în continuare la Reprezentanţa CCIR la Bruxelles. Cel care a recomandat-o a fost chiar Mihail Vlasov, preşedintele CCIR şi fostul său avocat. În procesul de corupţie ieşeanca a şi fost reprezentată o perioada de avocatul Mihail Vlasov. Ulterior aceasta a apelat la serviciile avocatului Ionel Nechita.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite