Foştii comisari de la Garda Financiară Iaşi cer 60.000 de euro daune morale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase foşti angajaţi ai secţiei judeţene Iaşi au cerut despăgubiri în instanţă şi reintegrarea pe posturile deţinute anterior. Primul termen al procesului va fi pe 3 februarie 2012. Atunci reprezentanţii Gărzii Financiare îşi vor preciza punctul de vedere.

Cei şase comisari, care au rămas fără posturi după testarea profesională din luna iulie, au dat în judecată Garda Financiară- Secţia Judeţeană Iaşi şi Comisariatul General Bucureşti. Radu Cucu, Gheorghe Nistor, Viorel Ungureanu, Cătălina Apetrăchioaiei, Gabriela Nanea şi Lucian Oprişan au cerut în instanţă anularea deciziilor de concediere, reintegrarea în funcţiile deţinute anterior şi acordarea drepturilor salariale care li se cuvin.

Cei şase au solicitat şi câte 10.000 de euro daune morale pentru „prejudiciul suferit prin atingerea adusă dreptului nostru la carieră  profesională în cadrul corpului funcţionarilor publici".Solicităm obligarea pârâtei la plata unei despăgubiri  pentru prejuiciul  material cauzat pentru eliberarea noastră ilegală din funcţie egală cu salariile indexate majorate şi recalculate şi cu celelalte drepturi  de care am beneficiat pentru perioada de la eliberarea noastră din funcţia publică precum şi 10.000  de euro de persoană daune morale pentru prejudiciul  moral cauzat de comportamentul ilicit al pârâtei", se precizează în plângerea adresată instanţei.

Citiţi şi:

21 de comisari de la Garda Financiară au promovat examenul. Vezi aici care sunt aceştia

Iasi: „Uniformele albastre", cu burta pe carte

Comisarii care au rămas fără posturi, ca urmare a reorganizării instituţiei, susţin în plângerea adresată instanţei, că eliberarea lor din funcţie a fost făcută cu încălcarea prevederilor legale. „S-a încălcat legea în ceea ce priveşte  acordarea preavizului de 30 de zile calendaristice de la reducerea postului. Practic ni s-a dat preaviz înainte ca postul să fie redus . La data comunicării preavizului postul pe care îl ocupam nu a fost desfiinţat  şi nici alte posturi din secţia în care eram încadraţi", au menţionat foştii comisari, în plângereea adresată instanţei. Cei şase foşti angajaţi susţin că nu li s-a comunicta nici lista posturilor disponibile pentru funcţionari, pentru a putea opta pentru un alt loc de muncă.

În urma testării din luna iulie, şapte comisari au fost nevoiţi să părăsească instituţia ca urmare a procesului de reorganizare. Cinci, dintre cei şase care au dat în judecată instituţia au obţinut, în medie, note 5 şi 6.

În schimb, comisarul  clasa I asistent, Gabriela Nanea, deşi a obţinut la proba scrisă notă mai mare decât colega ei, Roxana Cozmanciuc, a avut un punctaj mai mic la proba orală. Astfel, conform actelor depuse la dosarul de la instanţă, Gabriela Nanea a luat 78 de puncte la examenul scris, iar colega ei 72. La examenul oral, prima a obţinut 70 de puncte, iar Roxana Cozmanciuc 89. Aceasta din urmă este soţia consilierului judeţean Mugur Cozmanciuc, care ocupă şi funcţia de director de marketing la CET Iaşi.

„Toate documnetele au fost emise de la Comisariatul General Bucureşti. Testarea s-a dat la Suceava, iar comisia a fost formată din membri din mai multe judeţe", a declarat Adrian Ianole, purtătorul de cuvânt al Gărzii Financiare Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite