Forţe de ordine mobilizate ca pentru război de Sărbătorile Iaşiului. Moaşte din Ucraina, aduse la Mitropolie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii asigură ordinea publică la scoaterea Moaştelor Sfintei Parascheva (Foto Arhivă)
Jandarmii asigură ordinea publică la scoaterea Moaştelor Sfintei Parascheva (Foto Arhivă)

Aproximativ 260 de poliţişti, 50 de angajaţi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, peste 500 de jandarmi, la care se adaugă şi câteva zeci de poliţişti locali vor asigura zilnic, în perioada 10 octombrie-16 octombrie, când au loc Sărbătorile Iaşiului,  liniştea şi ordinea publică.

Zilele în care oraşul se află în sărbătoare mobilizează forţe de ordine din Iaşi, dar şi din Bacău şi Târgu Mureş.

Poliţişti, jandarmi şi pompieri se vor afla în teren pentru a asigura liniştea şi ordinea publică, dar şi pentru a preveni eventualele conflicte, infracţiuni, incendii cauzate de lumânări.

Aproximativ 260 de poliţişti vor avea în vedere comerţul stradal, combaterea furtului din buzunare sau de bagaje şi a violenţelor, iar poliţiştii rutieri vor avea ca sarcină fluidizarea traficului. Mai multe străzi din oraş vor fi închise: bulevardul Ştefan cel Mare, străzile Cloşca, Petru Movilă, Ipsilanti, Sfântul Andrei. Altele vor avea restricţii temporare de circulaţie: străzile Palat, Lăpuşneanu, Sarmisegetuza, Nicolina, Tătăraşi, Alexandru cel Bun.

Zilnic, peste 500 de jandarmi din Iaşi, Bacău şi Târgu Mureş se vor ocupa de respectarea culoarului unic de acces al pelerinilor la racla cu Sfintele Moaşte, care se întinde pe o distanţă de 3 kilometri şi este împărţit în 8 tronsoane.

„Recomadăm ca în această perioadă oamenii să fie calmi, să-şi protejeze bunurile personale, să nu fie sub influenţa băuturilor alcoolice şi să desfăşoare activităţi de comerţ în afara culoarului pelerinilor", spune colonelul Ghiorghi Stan de la Gruparea Mobilă de Jandarmi din Bacău.

Anul trecut, în cadrul misiunilor desfăşurate de jandarmii ieşeni au fost aplicate 156 de sancţiuni contravenţionale pentru tulburarea ordinii, consum de băuturi alcoolice în locuri publice, scandal, cerşetorie, refuz de legitimare. Valoarea amenzilor a fost de aproximativ 34.600 de lei.

Sărbătorile Iaşiului paralizează traficul din oraş. Vezi străzile închise, cine concertează şi programul complet al evenimentelor!

În teren vor mai fi şi 50 de cadre de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, care vor interveni cu 5 autospeciale.

„Noi ne vom ocupa de două aspecte, pe de o parte vom face controale, iar pe de alta ne vom ocupa de prevenirea incendiilor. Vom fi concentraţi mai ales în acele zone unde sunt aprinse multe lumânări", spune colonelul Adrian Apostol, prim adjunct al ISU Iaşi.

Ghiveci în programul Sărbătorilor Iaşiului! Vezi ce evenimente îşi asumă edilii şi pe ce se duc banii publici!

Anul acesta, de Sfânta Parascheva, pelerinii se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Cuvios Teofil aduse de la Mănăstrirea Kitaev din Ucraina.

„Moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil vor fi scoase joi dimineaţa, pe 11 octombrie, începând cu ora 6.30. Moaştele Sfântului Teofil vor ajunge în noapte de miercuri spre joi. Soborul Catedralei Mitropolitane împreună cu preoţi de la parohiile din Iaşi vor fi prezenţi. Vom citi Acatistul în faţa raclei. Apoi vom porni în procesiune din catedrala Mitropolitană", spune părintele arhimandrit Dosoftei Şcheiul, ecleziarh la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Feţele bisericeşti se aşteaptă ca 500.000 de pelerini să treacă pe la racla cu Sfintele Moaşte.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite