Fiul-ucigaş, condamnat la o viaţă printre nebuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu, alături de mama lui, în vremurile bune. Acum poliţia îl supraveghează la Spitalul Socola
Silviu, alături de mama lui, în vremurile bune. Acum poliţia îl supraveghează la Spitalul Socola

Adolescentul de 17 ani care şi-a hăcuit mama şi bunica este expertizat la Socola. Copilul de 17 ani care şi-a omorât mama şi bunica acum două zile în cartierul Bucium din Iaşi este supus expertizelor psihiatrice la Spitalul Socola. Raportul medico-legal va stabili dacă avea sau nu discernământ în momentul comiterii dublei crime.

„În decembrie va împlini 18 ani. Va trebui să urmeze tratamentul de specialitate. Dacă reiese că avea discernământ, îl mai ţinem o lună la noi, apoi va ajunge în Penitenciar. Dacă nu are discernământ va rămâne internat la Grajduri“, spune Călin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie Iaşi. Băiatul suferă de schizofrenie şi este în evidenţa Spitalului de Psihiatrie de mai mulţi ani. Ultima internare a avut-o în iulie 2011. Din spusele medicilor, minorul nu luase tratamentul medicamentos la domiciliu de mai multe zile.


„Schizofrenicii, «oameni-surpriz㻓


Specialiştii spun că fapta sa nu putea fi împiedicată pentru că schizofrenicii sunt imprevizibili. „Aceştia se cheamă «oamenii-surpriză», sunt imprevizibili, pot face orice. Fapta nu putea fi prevenită pentru că medicii, specialiştii nu găsesc explicaţii pentru gesturile lor. Se ştie doar că-şi schimbă gândurile de la normal la anormal. Oricum, cei care n-au mintea întreagă nu vor răspunde penal pentru faptele lor“, spune profesorul Ioan Iacobuţă, fost procuror criminalist.


Fiind vorba despre o persoană care a depăşit 14 ani şi poate răspunde penal, nu mai poate fi internat în centrul de specialitate al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Crima oribilă s-a petrecut la etajul 1 al vilei din cartierul Bucium, în care locuia familia. Anchetatorii susţin că marţi seară, în jurul orei 19.00, elevul a ucis-o întâi pe Luminiţa T. (48 de ani), cea care i-a dat viaţă, pentru că aceasta i-ar fi spus că trebuie să se întoarcă la Socola, unde fusese internat de mai multe ori.


„Minorul a avut un conflict cu mama lui pe fondul temerii permanente pe care o avea faţă de internările anterioare la Spitalul de Psihiatrie. În contextul acestui conflict, femeia şi-a strangulat mama cu mâinile după care i-a aplicat trei lovituri de cuţit în zona pieptului, în condiţiile în care aceasta deja decedase“, a precizat procuror Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.


A recunoscut crimele


La etaj ar fi urcat apoi bunica Maria Ionaşcu (78 de ani). Elevul s-a năpustit şi asupra ei şi a strâns-o de gât, iar după ce a murit i-a aplicat o lovitură de cuţit. Procurorii susţin că Silviu a luat corpul mamei, l-a dus în baia de la parterul locuinţei şi l-a pus în cadă. A dat drumul la apă şi a spălat-o, curăţând şi cuţitul.


În jurul orei 22.00, copilul a ajuns la casa preotului paroh Aurel Mărgineanu şi i-a povestit grozăvia. Poliţia a sosit în câteva minute, iar criminalul şi-a admis faptele. Mama lucra la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi locuia cu mama şi cu fiul ei. Tatăl criminalului, Ilie T., este marinar şi, potrivit vecinilor, trebuia să se întoarcă acasă în această lună.

_______________

Învăţa la „Garabet Ibrăileanu“ şi era olimpic

Familia lui Silviu este originară din Constanţa şi s-a mutat la Iaşi în urmă cu trei ani. Băiatul a intrat în clasa a IX-a la Grupul Şcolar Economic, după care, la începutul clasei a X-a s-a transferat la Colegiul „Garabet Ibrăileanu“.


Profesorii care s-au ocupat de el spun că avea o capacitate intelectuală peste medie. „Comportamentul lui era normal. După ce am aflat ce probleme are l-am monitorizat atent şi am păstrat legătura cu mama lui. Avea o relaţie bună cu colegii şi se numără printre cei mai buni elevi din clasă. A dovedit aptitudini deosebite pentru limba română şi latină, materii la care a fost şi la olimpiadă. Scrie şi proză în maniera lui Franz Kafka“, a declarat Cezar Iercan, dirigintele lui Silviu.


Acesta a precizat că elevul său a întrerupt şcoala pentru un an. „A motivat atunci că a suferit o fractură la picior. Însă nu doar acesta a fost motivul pentru care nu a venit la şcoală. Am aflat ulterior că el fusese internat la Neuropsihiatrie“, a adăugat Iercan. Pe de altă parte, directorul de la „Garabet Ibrăileanu“, Constantin Chirilă, a precizat că nu ştia că Silviu este bolnav de schizofrenie.


„Sunt 1.200 de elevi în toată şcoală, e imposibil să ştiu situaţia fiecăruia. El nu ieşea în evidenţă ca având un comportament deviant. Colegii apreciau nivelul lui de inteligenţă. Putea asimila foarte bine informaţiile şi avea o situaţie şcolară foarte bună“, a spus Chirilă. Colegii de clasă spun că nu le-ar fi trecut prin cap niciodată că acesta ar fi în stare de o asemenea grozăvie. „Ne înţelegeam foarte bine, mai ales cu băieţii. Nu au fost niciodată probleme în care să fi fost implicat. Vorbim cu el ca între prieteni“, a spus Andra Andriescu, una dintre colegele sale.


Colegii de muncă ai Luminiţei T. au pus ieri lumânări la biroul la care, până marţi, femeia lucra ca informatician. „Ne-am înţeles foarte bine, era o colegă foarte bună şi o angajată model. Păcat că s-a întâmplat aşa ceva“, ne-a spus Adi Darie, coleg de birou cu Luminiţa T.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite