Filantropul de la Iaşi a golit morga ca s-ajungă-n Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Blăjuţ, alături de comitetul de iniţiativă care i-a propus să candideze FOTO: Ziarul de Iaşi
Viorel Blăjuţ, alături de comitetul de iniţiativă care i-a propus să candideze FOTO: Ziarul de Iaşi

Viorel Blăjuţ (41 de ani), omul de afaceri care a plătit înmormântarea a 52 de cadavre abandonate la Institutul de Medicină Legală Iaşi, a anunţat că va candida la Camera Deputaţilor din partea PP-DD.

Apariţia pe scena politică a lui Viorel Blăjuţ a fost anticipată de mai mulţi analişti politici, chiar şi la nivel de presupunere, încă de acum două săptămâni.

Slujba religioasă făcută la înhumarea colectivă care a avut loc duminică, 7 octombrie, la o biserică din Iaşi a trezit emoţii puternice în toată ţara.

O mediatizare atât de intensă a unui eveniment filantropic este greu de găsit în România ultimilor ani. În plus, Blăjuţ, un prosper om de afaceri, a ieşit practic din anonimat cu această ocazie, iar referirile la acţiunea iniţiată de el au fost 100% pozitive.

Viorel Blăjuţ susţine, însă, că s-a hotărât abia zilele trecute să-şi încerce şansa la Parlament şi că înmormântarea cadavrelor abandonate la morgă n-a avut vreo legătură şi nici nu s-a dorit o lovitură de imagine.

„Acţiunile mele n-au nicio legătură cu candidatura. Am avut nişte discuţii la PP-DD, am găsit acolo o familie dispusă să mă primească. Am foarte mulţi oameni crescuţi lângă mine de-a lungul anilor, o echipă cu care o să încerc să demonstrez că merit încrederea alegătorilor", a declarat Viorel Blăjuţ.

Acţiunea coordonată de Blăjuţ la biserica din Iaşi are însă câteva elemente de PR de bună calitate.

Enoriaşii din zonă au fost înştiinţaţi, prin intermediul a zeci de afişe, cu câteva zile înainte, despre natura slujbei care urma să aibă loc duminică, 7 octombrie.

Pe lângă cele câteva sute de oameni adunaţi în curtea bisericii şi care au primit pomană din partea colaboratorilor lui Blăjuţ, toate instituţiile de presă din Iaşi au fost informate în legătură cu rarisimul eveniment şi au venit „in corpore" să-l relateze.

„Eu nu cred că nu ştia că va candida în momentul în care a făcut acea acţiune. Acel eveniment, căruia trebuie să-i recunoaştem meritele, face parte din categoria gesturilor electorale marca Dan Diaconescu şi Gigi Becali. Mă îndoiesc că a fost un gest gratuit şi dezinteresat"
, este de părere Sorin Bocancea, profesor de politologie la Universitatea „Petre Andrei" din Iaşi.

Liderii PP-DD Iaşi susţin că Viorel Blăjuţ e cel care a iniţiat discuţiile pentru intrarea în partid şi că acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o lună, deci cu două săptămâni înainte de mediatizarea evenimentului filantropic.

În plus, omul de afaceri a înregistrat la OSIM, pe data de 14 septembrie 2012, Asociaţia Umanitară „Blăjuţ P. Sava", prin intermediul căreia derulează acţiuni cu scop umanitar de peste cinci ani.

La festivitatea de lansare a candidaturii au fost prezente în jur de 500 de persoane, majoritatea în vârstă şi beneficiare ale programului de vizitare gratuită a mănăstirilor organizat tot de Asociaţia „Blăjuţ P. Sava". Un „comitet de iniţiativă", condus de Mihai Panaite, un pensionar în vârstă de 73 de ani, i-a cerut lui Viorel Blăjuţ să candideze, iar acesta a acceptat în aplauzele publicului.

Omul de afaceri va candida în Colegiul 12 deputaţi din municipiul Iaşi, care include cartierele Alexandru cel Bun, Podul de Piatră, Cantemir, Podu Roş şi Nicolina. Adversari îi vor fi Nicuşor Păduraru, actual deputat din partea ARD, şi Anton Doboş, şef la Finanţele Publice, nominalizat de PNL în cadrul USL, şi care se află la prima luptă electorală.

Acuzat de piraterie informatică
Surse din domeniul economic spun că Blăjuţ ar fi beneficiat în afaceri de sprijin politic pe filiera PDL şi că societatea sa n-ar fi putut funcţiona fără consultanţă din partea Ministerului de Interne. Blăjuţ mai derulează afaceri şi în domeniile construcţii, medical, producţie, servicii ş.a.

Cifra anuală de afaceri a firmelor lui Blăjuţ se ridică la 25 de milioane de euro, potrivit spuselor acestuia. La începutul acestui an, Blăjuţ a fost trimis în judecată pentru piraterie informatică, întrucât calculatoarele de la firmele sale nu aveau licenţe de operare.

Apropiat al lui Cristi Borcea
Sunt puţini ieşeni care să nu fi auzit de Viorel Blăjuţ după evenimentul din 7 octombrie. Un simplu experiment sociologic iniţiat pe străzile oraşului arată că un ieşean din doi apreciază gestul „omului care a îngropat cadavrele de la morgă".

Majoritatea se arată dornici să-l vadă pe Blăjuţ în Parlament şi spun că nu îndrăznesc să-l suspecteze de rele intenţii. „Am o părere bună despre el, cred că va face treabă. Nu pot să mă pronunţ dacă a fost o strategie de a câştiga imagine", ne-a spus Emil Varzarie, liber profesionist.

Colegiul în care va candida Blăjuţ este unul dintre cele mai sensibile şi mai greu de câştigat din Iaşi, prin prisma structurii electoratului. Cei aproximativ 50.000 de votanţi sunt în proporţie de 70% pensionari.

„Am auzit de Viorel Blăjuţ. E frumos şi demn de apreciat ce a făcut el. Ar trebui ca şi alţi oameni cu dare de mână să-i urmeze exemplul. Până una-alta trebuie, să-i văd programul electoral, nu-l pot vota pur şi simplu", ne-a spus Elena Radu, o doamnă de profesie croitoreasă.

Principalele afaceri ale lui Blăjuţ sunt derulate prin intermediul firmei Iaşisting, orientată în domeniul Protecţiei şi Stingerii Incendiilor (PSI). Societatea, înfiinţată acum 13 ani şi apărută pe piaţă pe o nişă nespeculată până atunci, are contracte cu majoritatea primăriilor şi instituţiilor de stat din judeţul Iaşi. Într-o fotografie din 2007, publicată pe site-ul viorelblajut.ro, ieşeanul apare alături de fostul finanţator dinamovist Cristi Borcea, la tăierea panglicii Centrului de Consultanţă şi Formare Profesională a Adulţilor în Domeniul Situaţiilor de Urgenţă (PSI) şi al Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, deschis de Blăjuţ.

Citeşte şi:

Omul care a golit Morga

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite