Filantropul care a salvat mii de inimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Constantin Baciu (dreapta) îi consideră pe sătenii din Dolheşti  fraţii săi
Medicul Constantin Baciu (dreapta) îi consideră pe sătenii din Dolheşti fraţii săi

Renumitul cardiolog, stabilit în Italia de 42 de ani, şi-a donat averea oamenilor din satul natal.

„ADS“: Cum a ajuns un renumit medic din Roma să-i ajute atât de mult pe sătenii din Dolheşti?
Constantin Baciu: M-am născut în satul Dolheşti, am făcut liceul în Huşi şi doi ani de Medicină la Iaşi, iar ceilalţi i-am continuat la Bucureşti. Am lucrat la spitalele din Bucureşti din 1940 până în 1969, atunci când am plecat în Italia. M-am specializat la Roma, unde am lucrat ca medic specialist în medicină internă şi cardiologie. Acum îmi continui activitatea la Universitate. Dau asistenţă gratuită tuturor românilor din Roma, care muncesc să-şi întreţină copiii aici în ţară. După moartea fiului meu nu mă ocup decât de acte de caritate.

Aveţi familie?
Am avut un singur fiu, concertist internaţional şi profesor de pian în Italia. Fac cardiologie de 71 de ani, dar el a decedat în trei ore printr-un anevrism disecant de aortă ascendentă. Nu a fost bolnav vreodată, dar a murit la 51 de ani. Şi soţia mea a murit în 2001 şi este înmormântată la Cimitirul Eternitatea. Acum am rămas singur. Studiez de dimineaţă până seară pentru a fi la curent cu noutăţile medicinei. Cel mai bun prieten al omului este cartea. Acum, sătenii din Dolheşti sunt fraţii mei.

De ce v-aţi întors la Dolheşti după atâţia ani de activitate în Roma?
Prima dată, m-am întors din Italia după 45 de ani de la plecare şi am început să fac opere de binefacere în satul natal Dolheşti pentru că era nevoie. Împreună cu fratele meu, inginerul Petru Baciu, specialist în termoenergetică, ne-am consultat şi am asfaltat tot satul. Opt kilometri de drum şi câteva poduri am modernizat până la poarta fiecărui cetăţean. Am înfiinţat cu fratele meu Fundaţia „Dr. Constantin Baciu“ şi intenţionez să donez fundaţiei patru apartamente, în Italia şi în Bucureşti. Acestea vor fi închiriate şi veniturile realizate, cam 4.000 de euro pe lună, vor face viabilă fundaţia. Am recuperat de curând 44 de hectare de teren şi o parte le vom da la biserica şi şcoala din satul Dolheşti.    

Ce v-a determinat să-i ajutaţi atât de mult pe sătenii din Dolheşti?           
Mama mea a fost fiică de preot şi ne-a inspirat educaţia religioasă. Un act creştinesc este de a-ţi ajuta aproapele. Aşa cum ne învaţă Biserica, trebuie să întoarcem şi celălalt obraz, aşa cum am făcut când comuniştii ne-au luat tot. Părinţilor le-au fost confiscate toate bunurile, iar mama mea a plecat din sat cu 5 kilograme de haine. 

Şi-au donat averile pentru a scoate din sărăcie satul natal

Alungaţi din satul natal de comunişti, fără acoperiş deasupra capului, fraţii Constantin şi Petru Baciu s-au întors după 50 de ani în Dolheşti pentru a-şi dona averea câştigată peste hotare. Renumitul medic cardiolog Constantin Baciu, de 92 de ani, şi inginerul doctor, Petru Baciu, de 85 de ani, au adus la civilizaţie un sătuc uitat de lume. Fără fraţi sau rude în viaţă şi rămaşi ei înşişi fără familii, fraţii Baciu s-au dedicat singurei familii care le-a mai rămas, o comunitate de 3.000 de locuitori, de la graniţa Iaşiului cu judeţul Vaslui. „Oamenii din Dolheşti nu sunt nişte săteni oarecare, sunt fraţii mei“, spune Constantin Baciu.

Fiii satului, întorşi după 50 de ani
Renumitul medic cardiolog povesteşte cu lacrimi în ochi cum familia sa a fost lăsată pe drumuri de comunişti care i-au confiscat toată averea. Tatăl său, subofiţer de rezervă care a luptat în primul Război Mondial şi a fost decorat cu Virtutea Militară de Război, a fost arestat, iar mama sa a fost nevoită să plece din sat doar cu câteva haine.

Constantin Baciu, cel mai mare dintre cei cinci fraţi, a ajuns să se întreţină singur de la 16 ani, atunci când preda colegilor franceza şi germana, iar în timpul facultăţii a fost numit instructor al centrului de pregătire militară pe facultate. La vârsta de 25 de ani, ieşeanul a fost mobilizat ca medic pe frontul din Rusia, unde a stat timp de doi ani. Întors în ţară, Baciu a devenit medicul Consiliului de Miniştri şi a fost decorat de regele Mihai cu distincţia „Membru al Ordinului Coroana României“ în grad de cavaler. Viaţa ieşeanului s-a schimbat radical după o participare la Săptămâna Medicală de la Atena. „Preşedintele Societăţii europene de cardiologie la nivel internaţional m-a invitat atunci la Roma, unde am rămas 20 de ani“, a spus Baciu.

Fratele său, cel mai mic copil al familiei Baciu, a terminat Facultatea de Fizică, de la Iaşi şi Bucureşti. S-a specializat la Institutul Politehnic din Moscova şi a fost consilier tehnic pe lângă ambasada română din Moscova. Inginerul Petru Baciu a plecat în SUA în 1969 şi a făcut avere proiectând centrale electrice. În vârstă de 85 de ani, inginerul doctor a proiectat sistemele de termoficare Sângeorgiu de Pădure, Brazi şi Borzeşti.

Proiect ambiţios în electrificarea satului
S-a întors în ţară în 1993 şi a rămas timp de trei ani în Dolheşti pentru a construi o centrală eoliană unică în ţară. Inginerul doreşte să-l transforme în primul sat iluminat printr-o centrală eoliană specială, cu ax vertical, inventată de el şi brevetată la OSIM şi în SUA. Pentru acest proiect inginerul a adus din America echipamente pentru măsurarea vitezei şi direcţiei vântului. „Este păcat ca această energie să nu fie folosită. Am făcut totul din sinceritate, din dorinţa de a ridica nivelul de trai din Dolheşti“, declara acum doi ani Petru Baciu.

Proiectul stagnează acum, deoarece inginerul a suferit un atac cerebral şi s-a mutat în SUA pentru tratament. „Este un exemplu atât de rar care merită recunoaştere. Fraţii Baciu sunt primii din Moldova care fac atâtea lucruri pentru comună şi sper să nu fie şi ultimii“, a remarcat Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean.

Cetăţeni de onoare ai judeţului
Donaţiile de milioane de dolari făcute de cei doi filantropi nu au trecut neremarcate de autorităţi. Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean, le-a înmânat titlul de „Cetăţeni de onoare ai judeţului“ luna trecută pentru contribuţia remarcabilă a lui Constantin şi Petru Baciu la dezvoltarea comunităţii.

Au scos satul Dolheşti din mocirlă

Cel mai mare act de binefacere al fraţilor Baciu este fără îndoială asfaltarea drumului din satul Dolheşti. Cu o investiţie de 1,5 milioane de dolari, uliţele sătucului uitat în sărăcie au fost modernizate între anii 2001-2005.
Constantin şi Petru Baciu au construit şi o staţie de carburanţi de 400.000 de dolari în jurul anului 1996, singura construcţie de gen pe o rază de 20 de kilometri. „S-au gândit şi la hrana oamenilor. Au creditat cu 300.000 de lei o societate agricolă pentru ca timp de cinci ani să lucreze pământul în arendă. Au susţinut şi acţiuni de cultură şi au stimulat învăţământul“, a spus Gelu Iacob, primarul comunei Dolheşti. Astfel, Fundaţia „Dr. Constantin Baciu“ sprijină financiar orfanii de ambii părinţi, bătrânii care nu au posibilităţi financiare şi studenţii şi elevii care doresc să-şi continue studiile. În plus, prin fundaţie sunt oferite premii cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale.

Rugăciuni pentru sănătatea fraţilor Baciu
În timpul ultimei vizite la Iaşi, medicul Constantin Baciu a donat 32 de hectare de teren Şcolii cu clasele I-VIII din Dolheşti şi Parohiei „Sf. Nicolae“. „Toţi oamenii sunt bucuroşi că nu mai frământă noroaiele din sat. Toate drumurile erau din pământ, iar în comună era praf sau noroaie. Acum, nu există cetăţean care să nu aprecieze efotul lor. Este o acţiune de maximă generozitate şi de un real patriotism“, mai povesteşte primarul comunei. Recunoscători, sătenii se roagă pentru sănătatea binefăcătorilor. Mai mult, după ce comunitatea s-a dezvoltat, oamenii nu mai sunt tentaţi să plece, iar tinerii se întorc de cele mai multe ori să locuiască în Dolheşti.

Medicul lui Papa Ioan Paul al II-lea îi tratează pe stranieri

Ajuns în Roma, renumitul medic cardiolog a fost nevoit să ia totul de la zero, astfel că nu a putut profesa până când nu a susţinut examene pentru a-şi echivala diplomele. Medicul Consiliului de Miniştri a îngrijit de-a lungul activităţii sale pe scriitorul Mihail Sadoveanu, fostul ministru Petru Groza, Gheorghe Tătăraşcu, vicepreşedintele Consiliului de Miniştri şi Zoe Dumitrescu Buşulenga. Constantin Baciu l-a tratat şi pe Papa Ioan Paul al II-lea. „Dintr-o întâmplare eram la Vatican şi a fost nevoie de serviciile mele. Am rămas în relaţii foarte bune până când a plecat pe lumea cealaltă“, a spus medicul.

Aflat la venerabila vârstă de 92 de ani, medicul îi tratează gratuit pe românii care muncesc în Italia. „În memoria fiului meu, care a murit de inimă, ofer asistenţă gratuită muncitorilor din Roma care se chinuie să trimită un ban acasă“, a mai spus ieşeanul.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite