Iasi: "Mesagerul" lui Moverman a câştigat Festivalul de Film de la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: "Mesagerul" lui Moverman a câştigat Festivalul de Film de la Iaşi
Iasi: "Mesagerul" lui Moverman a câştigat Festivalul de Film de la Iaşi

În gala care a încheiat aseară festivalul au fost laureate 12 pelicule. Al 13-lea premiu l-a primit actriţa Luminiţa Gheorghiu, pentru întrega carieră.

Covorul roşu, zeci de vedete, aplauze şi flori, au fost doar câteva din ingredientele care au făcut din ultima seară a festivalului una specială. După opt zile în care au fost proiectate peste 150 de filme, prima ediţie a Festivalului de Film de la Iaşi şi-a ales aseară câştigătorii. La gala laureaţilor au fost premiate 12 pelicule, iar actriţa Luminiţa Gheorghiu a primit la rândul ei un trofeu, pentru întreaga activitate.

„Sunt foarte onorată să primesc acest premiu. Aş vrea să le mulţumesc celor care s-au gândit să mi-l acorde, regizorilor care m-au distribuit în filme, colegilor de pe platourile de filmare. Fetelor mele, Maria şi Alexandra, care mi-au adus numai bucurii şi nu în ultimul rând publicului", a spus emoţionată actriţa care a jucat în filme precum „Moromeţii" sau „Moartea domnului Lăzărescu".

Citeşte şi:

Monica Bîrlădeanu şi Bobby Păunescu vorbesc despre "Francesca" la „Adevărul de Seară”

„Francesca”, producţia care a şocat Italia, va închide Festivalul Ide Film de la Iaşi

"Antichrist", filmul lui Lars von Trier, poate fi văzut la Festivalul de Film

Câştigătorul: un film pacifist, cu soldaţi

Trofeul IIFF a fost acordat aseară unui film inclus în secţiunea lung metraj „The Messenger", în regia lui Oren Moverman, în care au fost distribuiţi Ben Foster, Woody Harrelson şi Samantha Morton. Pelicula spune povestea unui veteran al Războiului din Irak care încearcă să-şi refacă viaţa. Din păcate, realizatorii filmului nu au putut fi aduşi la Iaşi să-şi ridice premiul. Regizorul va primi însă trofeul prin curier rapid.

Un alt film premiat la Iaşi, pentru cel mai bun lung metraj, „Rudo şi Cursi" nu a fost ridicat personal de regizorul Carlos Cuaron. Premiul „Cel mai bun film românesc" a revenit peliculei semnată de Radu Jude, „Cea mai fericită fată din lume".

Unde s-au dus premiile

Numeroase premii au fost acordate la secţiunea documentar, cel mai bun astfel de film fiind „Los herederos" (Moştenitorii), o producţie mexicană în regia lui Eugenio Polgovsky. Un premiu special al juriului a primit „Grozny dreaming" (Visând la Groznâi), semnat de Mario Casella şi Fulvio Mariani. Filmele „Constantin şi Elena", a lui Andrei Dăscălescu, şi „A fost odată în Transilvania", a Manuelei Morar, au primit premiile pentru documentar românesc „ex aequo" oferit de Sahia Studio.

Cel mai bun film de animaţie a fost ales „Crew 54", o producţie Bulgaria, iar cel mai bun scurt metraj a fost oferit celor care au realizat „Fly", în regia lui Piotr J. Lewandowski. Cel mai bun scurt metraj românesc a fost desemnat „Nunta lui Oli", a lui Tudor Cristian Jurgiu. Totodată, juriul a acordat şi un premiu special pentru scurt metraj filmului de 15 minute „Arafat şi cu mine", în regia lui Mahdi Fleifel. Premiul publicului Alt-Fel a revenit peliculei „Instantaneu".

După gala laureaţiilor a rulat în premieră filmul „Francesca". În sală s-au aflat regizorul Bobby Păunescu şi protagonista Monica Bârlădeanu, care au cules aplauzele publicului.

Ce premii a mai luat
„The Messenger"
* Marele Premiu al Festivalului de Film de la Deauville (SUA)

* „Ursul de argint" pentru cel mai bun scenariu, la Festivalul de Film de la Berlin

 * Premiul pentru Filmul de Pace, la acelaşi festival

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite