Festival de film cu viaţă scurtă la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii au un cinematograf modern in Măraşti.
Clujenii au un cinematograf modern in Măraşti.

În timp ce organizatorii acuză lipsa de interes a ieşenilor, şefii din Primărie, care ar trebui să finanţeze evenimenetul, ridică din umeri şi spun că e criză.

Cel mai important eveniment din Iaşi pentru cinefili şi singurul festival internaţional de film din capitala Moldovei a murit după două ediţii. Deşi programaseră evenimentul pentru sfârşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie, organizatorii festivalului de la Asociaţia Română de Film Independent nu au mai obţinut finanţare.

„Nimeni nu vrea să continue festivalul. Anul trecut ne-am descurcat cu bartere, dar acum nu putem face festivalul doar cu Primăria şi din promisiuni. Am încercat să organizăm măcar Retrospectiva de Film la Iaşi cu filme horror, însă nu ştim dacă va fi posibil“, a spus Emanuel Lăzărescu, directorul IIFF.

Condiţii mizere în cinematografele din Iaşi

Organizatorii IIFF (Iaşi International Film Festival) au spus că vor încerca să aducă în cinematografele ieşene cele mai bune producţii abia în primăvara anului viitor. „Nu am reuşit să consolidăm bugetul festivalului pentru acest an. Poate anul viitor îl vom organiza. În plus, mai există probleme mari de logistică şi infrastructură. Proiecţia se face prost în cinematografele din Iaşi, plus că lumea a dârdâit anul trecut la Cinema Victoria“, a spus Ciprian Alexandrescu, preşedintele IIFF. Conform echipei IIFF, festivalul ar putea fi organizat cu un buget minim de 400.000 de euro, la care Primăria nu poate contribui cu nimic.

„Au apărut nişte probleme financiare. S-a amânat redactarea unui proiect, a unui concept continuator, iar acum este prea târziu. Dacă organizatorii demarează lucrurile din timp, festivalul s-ar putea relua anul viitor“, a spus Mihai Pricop. Festivalul a debutat acum doi ani şi s-a bucurat de finanţare generoasă. Festivalul a fost susţinut atât de Centrul Naţional al Cinematografiei, cât şi de Primăria Iaşi, iar bugetul a fost în valoare totală de 1 milion de lei.

Prima ediţie a prezentat zeci de producţii cinematografice de calibru şi s-a încheiat cu filmul „Francesca“, proiectat în premieră la Iaşi alături de toată echipa de producţie. Anul trecut, festivalul s-a remarcat printr-o retrospectivă dedicată regizorului Dinu Cocea, căruia i s-a acordat şi premiul de excelenţă pentru întreaga activitate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite