Iaşi: Farmaciile non-stop lipsesc din cartiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Farmaciile non-stop lipsesc din cartiere
Iaşi: Farmaciile non-stop lipsesc din cartiere

O durere de măsele nocturnă ne costă atât pastilele, cât şi taxiul până la o farmacie din centru

În oraş nu sunt decât cinci locaţii de unde se pot cumpăra medicamete non-stop.

Ieşenii cheltuiesc zeci de lei într-o noapte dacă au nevoie să ajungă la o farmacie non-stop. Şi asta pentru că în prezent există doar cinci unităţi care funcţionează şi după ora 22.00, dintre care două sunt în zona centrală.

Noi nu putem sub nicio formă să obligăm farmaciile să aibă program non-stop deoarece sunt de fapt agenţi economici care desfăşoară o activitate privată. Tot ce putem face este să stabilim la mica înţelegere să aibă şi program de acest fel măcar câteva dintre ele“, a spus Iulian Şerban, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Ce nu ştie şeful CJAS Iaşi este faptul că prin contractul semnat cu farmaciile care eliberează şi reţete compensate, acestea sunt obligate „să îşi stabilească programul de funcţionare, (...), în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători legale, precum şi pe timpul nopţii“.

Nu-i poate obliga nimeni

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Gabriela Streit, susţine că nu este prevăzută în lege obligativitatea unui program non-stop al farmaciilor. „Noi ne stabilim programul normal, iar numai cei care-şi permit au deschis pe timpul nopţii. Iar acum, în perioadă de criză, când nu vin nici banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, nu cred că cineva-şi poate permite să angajeze încă un farmacist pe care să-l plătească“, a spus Gabriela Streit. Părerea ei este susţinută de majoritatea farmaciştilor ieşeni.

Noi nu avem program şi noaptea pentru că probabil şefa nu-şi permite să mai plătească încă un om“, a spus sec o farmacistă. Alţii şi-au amenajat spaţiul şi pentru acest gen de activitate, dar au renunţat pentru că mai există o farmacie non-stop în zonă. „Nu era corect faţă de colega de alături. În plus, pentru doi-trei clienţi pe noapte, nu cred că merită efortul“, a spus Zina Muraru, manager.

Prin urmare, dirigintele de farmacie a decis că cel mai bine este să menţină un program normal de funcţionare, pentru a nu face concurenţă neloială.

Farmaciile dispar din zona centrală

Lanţurile de farmacii care au deschis mai multe sedii în municipiu au decis că este vremea să-şi restrângă activitatea.
Sunt unii care consideră că nu mai e rentabil să plătească chiriile foarte mari în zonele centrale şi au închis unităţile. Au ales ori să-şi restrângă activitatea ori să deschidă alte puncte în cartierele mărginaşe ale Iaşiului, unde chiriile sunt mult mai rezonabile“, a mai precizat Gabriela Streit.

Până în momentul de faţă, au dispărut trei farmacii din zona centrală, în timp ce în unele zone din oraş sunt şi câte cinci famacii pe o stradă de numai câteva sute de metri.

Cei care au de suferit în urma business-ului numit farmacie sunt ieşenii, care au de parcurs distanţe mari pe timp de noapte pentru a putea cumpăra medicamentele necesare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite