EXCLUSIV Ţăranii îşi pun mască pe faţă când intră în coteţul porcilor, de frica gripei noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul A H1N1 i-a convins pe localnici că porcul, cel mai gustos animal, atrage ca un magnet toate bolile din lume.

De cum intri în satul Slobozia din comuna ieşeană Schitu Duca, un lucru îţi atrage imediat atenţia: cât sunt uliţele de lungi, cu case pe de-o parte şi de alta, nu auzi niciun guiţat din curţile oamenilor. Florenţa Gaiţă, la cei 69 de ani ai săi, are şi o explicaţie cât se poate de simplă: „Mi-e frică de carnea de porc ca de dracu. Ne gândim că să ne ferească Dumnezeu să ajungă porcina şi pe la noi“, spune Florenţa, în timp ce se uită cu umilinţă spre cer.

Puiul a înlocuit porcul


Săteanca a renunţat de ceva timp la carnea de porc, convinsă de faptul că, la vârsta ei, organismul nu ar avea nicio şansă dacă ar contacta vreun virus de la animal. În schimb, a găsit un înlocuitor mai puţin periculos: „Prefer să mânânc mai degrabă carne de pasăre. Chiar şi de Sărbători tot pui o să prepar“, mai spune săteanca. 


Emilia Iacob (81 de ani), vecină cu Florenţa Gaiţă, a renunţat şi ea la porcul din coteţ de teama viruşilor. În schimb, femeia ştie că nu poate lua „porcina“ din carnea animalului şi este dispusă să o cumpere de la un sătean care s-a încumetat să-l crească. „Anul ăsta nu am mai vrut să ţin. Am auzit de la aparat de boli şi parcă nu mi-a mai venit să iau unul“, spune bătrâna. Constantin şi Elena Leuştean au în gospodărie un porc gras şi frumos, de care îngrijesc ca de ochii din cap.


„Ăsta trebuie să ajungă, la trei familii. Suntem noi feciorul şi mai avem la cineva de dat“, spune Elena Leuştean. Ca şi consătenii lor, au auzit de porcină la radio. Cu o variantă originală a „teoriei conspiraţiei“, Constantin Leuştean este convins că  şi virusul A H1N1 face parte din seria poveştilor cu cipurile introduse sub piele şi injecţiile care adorm animalele înainte de sacrificare. „Ei, porcină... am mai auzit eu de astea. Când a fost şi cu trotilu’ la animale la ureche sau cu injecţia aia de adormit. Eu zic aşa: dacă este să te îmbolnăveşti de ceva, te îmbolnăveşti oricum“, spune Constantin Leuştean. Mai cu frică de Cel de Sus, soţia crede că de virusul gripei noi îi va apăra numai Dumnezeu şi vaccinurile făcute regulat de medicul veterinar din comună.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite