Falimentul CET Iaşi, pasat unui privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţiile de la CET nu mai funcţionează
Instalaţiile de la CET nu mai funcţionează

Până vara viitoare, şefii oraşului vor căuta un operator privat care să asigure apa caldă şi încălzirea celor 50.000 de familii încă racordate la sistemul centralizat.

Aleşii locali au decis să pună cruce pe CET şi să concesioneze serviciiile de termoficare ale oraşului unei firme private după ce activitatea centralei s-a blocat în urma sechestrelor puse de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Rezervele Statului pe conturile societăţii.
Drept urmare, serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice a fost sistat, societatea Romgaz Mediaş a întrerupt furnizarea gazului metan, iar 200.000 de clienţi ai centralei se spală la lighean de două săptămâni.

Investiţii la CET de 32 de milioane de euro

„Este o decizie foarte importantă, care va ajuta ca acest serviciu să fie de calitate în continuare pentru cetăţenii Iaşiului. Azi am aprobat documentaţia necesară pentru lansarea licitaţiei şi aşteptăm ca după ce o anunţăm firmele care sunt interesate în delegarea serviciului de termoficare să ne dea şi primele semnale să vedem dacă este şi un interes al pieţei pentru concesiune“, a spus primarul Gheorghe Nichita. Reprezentanţii Primăriei au preluat temporar, prin transfer, serviciile CET şi urmează să încheie un contract de management cu compania franceză de profil Dalkia care se va ocupa direct de asigurarea căldurii şi a apei calde în oraş.

În schimbul sumei de 65.000 de lei, firma va fi responsabilă de achiziţia combustibilului pentru iarna aceasta, va administra patrimoniul centralei şi va încheia contracte cu angajaţii de la CET, iar Primăria va realiza toate plăţile către furnizori, va emite facturi şi va face încasările.
După concesionarea definitivă a serviciului de termoficare, Primăria va rămâne doar cu 10% din acţiunile societăţii pentru a-şi continua investiţiile aflate în derulare şi pentru a monitoriza activitatea noului operator.

„În sistemul de termoficare din municipiu s-au investit peste 32 de milioane de euro în reţelele de termoficare şi puncte termice. De asemenea, municipiul are în implementare un proiect cu finanţare europeană de 70 de milioane de euro“, au spus specialiştii Primăriei. Edilii vor concesiona CET pentru o perioadă de 15-20 de ani.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite