Facturi la CET Iaşi mai mari decât salariul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar un sfert din ieşenii racordaţi la sistemul centralizat vor primi subvenţii pentru plata căldurii

50.000 de familii din Iaşi, cliente ale Centralei Electrice de Termoficare, vor plăti din luna ianuarie facturi la căldură mai mari cu 43%. Şefii Primăriei au aprobat zilele trecute noul cost al gigacaloriei, de 265 de lei, ieşenii plătind până acum un preţ de 185 de lei pe gigacalorie. Doar un sfert dintre cei 180.000 de ieşeni racordaţi la sistemul centralizat vor plăti facturi mai mici, subvenţionate de Guvern şi de Primărie. Astfel, persoanele care au venituri între 155 de lei şi 786 de lei, limita impusă de Guvern pentru compensarea facturilor, vor primi ajutoare de căldură în cuantum de 5%-90% din partea bugetului de stat, la care se vor adăuga cele asigurate de Primăria Iaşi, de la 5% la 14%, invers proporţionale faţă de subvenţiile Guvernului.


Facturi de infarct


13.000 de persoane vor beneficia de ajutoarele de încălzire plătite de la bugetul de stat şi cel local. 11.686 de ieşeni se încadrează în cele două forme de subvenţii, având venituri mai mici de 786 de lei, iar restul de 204 de persoane se încadrează la venituri lunare mai mari, între 786 de lei şi 1.000 de lei, şi vor fi ajutate doar de Primărie, cu 15% din valoarea facturii.


„Având în vedere că numărul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei variază lunar în funcţie de cererile noi depuse şi de modificările de venit declarate de către beneficiari, situaţia centralizatoare privind cuantumul ajutoarelor se va înainta lunar la noi“, au spus şefii Primăriei Iaşi. O familie din Iaşi cu doi copii, beneficiari de alocaţie, care câştigă salariul mediu pe economie, de 1.470 de lei, ar putea avea în luna ianuarie o factură la căldură pentru un apartament de două camere de 477 de lei.


Subvenţii semnificative


În acest caz, aceştia s-ar încadra în grupa de venit 615-786 de lei şi ar primi o subvenţie de la bugetul de stat de 5% din valoare facturii, la care se adaugă ajutorul la căldură de la Primărie în procent de 14%, ceea ce însemnaă o reducere a facturii de 380 de lei. Ieşenii care au venituri mai mari de 1.000 de lei vor plăti cele mai scumpe facturi ale acestei ierni în luna februarie. Astfel, întreţinerea la un apartament cu o cameră va costa 357 de lei, pentru două camere - 477 de lei, pentru o locuinţă cu trei camere - 596 de lei, iar pentru patru camere - 795 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite