Facturi duble pentru iluminatul festiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul de lumini îi va costa pe ieşeni aproximativ 13.000 de lei pe zi
Spectacolul de lumini îi va costa pe ieşeni aproximativ 13.000 de lei pe zi

Luxul de a avea un centru al oraşului iluminat festiv va fi plătit scump de la bugetul local.

Luminiţele aprinse aseară ne vor costa în decembrie dublu faţă de anul trecut. În plină criză, şefii Primăriei au decis să aprindă ghirlandele luminoase din centrul oraşului cu două săptămâni mai devreme faţă de anul trecut.


Practic, pentru fiecare zi în care ghirlandele şi plasele luminoase vor sta aprinse  se va plăti în jur de 13.000 de lei. În cele 31 de zile din decembrie se vor aloca peste 400.000 de lei numai pentru iluminatul de sărbătoare. La această sumă se adaugă factura curentă de aproape 200.000 de lei pentru iluminatul public. Astfel, factura totală pe decembrie va ajunge la 600.000 de lei, faţă de 400.000 de lei cât a fost anul trecut.

Pregătiri în beznă

Am decis să dăm drumul la iluminat de pe 1 Decembrie pentru a marca Ziua Naţională. Anul trecut s-a început mai târziu deoarece nu erau montate toate ornamentele, şi acum mai sunt zone în oraş unde nu au fost aprinse luminile“, a precizat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Aseară a fost aprins iluminatul festiv doar în zonele centrale, iar în cartierele mărginaşe instalaţiile vor fi vizibile până la sfârşitul acestei săptămâni. Pregătirile momentului festiv de aseară au fost precedate de beznă totală în mai multe zone din oraş, în jurul orei 17.00 iluminatul public fiind sistat pe mai multe străzi centrale.

În acest an vor fi luminate 35 de străzi din municipiu, iar cele două firme care se ocupă cu decorarea oraşului pentru iarnă, Luxten şi Flash Lighting, au montat aproape 3.000 de figurine şi plase luminoase şi în jur de cinci kilometri de ghirlande luminoase. Mai mult, Direcţia de Servicii Publice Municipale a amplasat în rondurile din oraş ghivece cu brazi împodobiţi. Unii ieşeni consideră că iluminatul festiv este singura bucurie de care mai au parte, în timp ce alţii cred că beculeţele au fost aprinse prea devreme. „În toată sărăcia, măcar de luminiţe colorate să avem parte“, a spus Ecaterina Gospodaru. "În criza în care ne aflăm acum, evident că trebuiau aprinse mai târziu", a afirmat Vasilica Nechita, terapeut.

Reprezentanţii Primăriei au anunţat că iluminatul va fi menţinut până pe 7 ianuarie, iar în zona centrală va fi reaprins pe 24 ianuarie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite