Iaşi: Facturi mai mari pentru gunoiul de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunele din judeţul Iaşi trebuie să asigure din acest an contracte de ridicare a deşeurilor cu operatori autorizaţi.

Primăriile sunt obligate să încheie contracte cu una dintre cele şase societăţi din judeţ pentru a gestiona problema deşeurilor. În Iaşi, pe lângă Salubris care operează în municipiul Iaşi şi Zona Metropolitană, mai există firme la Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei şi Moţca, unde lucrează societatea Dasgrom SRL.

Află mai multe:


Primăriile refuză contractele de salubritate

Potrivit unui proiect al Consiliul Judeţean privind managementul integrat al deşeurilor, tarifele pentru aceste servicii, care în acest moment variază de la 2,5 la 5,7 lei de persoană pe lună, vor trebui să fie unice şi sunt estimate la aproape 5 lei.
Vor fi organizate licitaţii pentru fiecare staţie de sortare şi preţul operatorului va fi unul dintre criteriile de atribuire“, a explicat Sebastian Tătaru, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi.

Până la demararea proiectului, care va fi derulat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, operatorii caută să încheie contracte cu cât mai multe autorităţi locale. Până în prezent, Salubris a semnat cu aproape un sfert dintre localităţile judeţului. Cele mai multe primării au refuzat contractele cu societatea care gestionează deşeurile de la nivelul municipiului, deoarece Salubris vrea să încheie contracte direct cu primăriile şi nu cu locuitorii din comune.


Şefii societăţii susţin că primăriile pot percepe lunar o taxă de salubritate prin care să acopere contractul. „Costurile pentru salubritate vor creşte pentru că este greu să colectezi ecologic deşeurile din tot judeţul“, a spus Ion Apostol, directorul Salubris.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite