Sfaturi de la degustătorii profesionişti. Vezi aici cum să alegi un vin bun FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai iscusiţi viticultori din ţară participă la festivalul Provino de la Iaşi
Cei mai iscusiţi viticultori din ţară participă la festivalul Provino de la Iaşi

14 producători de vin din toată ţară şi cei mai iscusiţi bucătari vor fi prezenţi în perioada 3-6 noiembrie la Providenţa din Iaşi, acolo unde are loc prima ediţie a Festivalului internaţional de Vin, Artă şi Gastronomie din România (PROVINO).

Ieşenii vor avea ocazia să deguste vinuri făcute de cei mai importanţi producători de vin din ţară, la care se vor alătura viticultori din Republica Moldova şi Italia.

În cadrul expoziţiei de la Providenţa, publicul va putea admira şi degusta peste 150 de sortimente de vin, într-un cadru rafinat în care nu vor lipsi muzica bună sau expoziţiile de artă.

Cei mai iscusiţi viticultori din ţară participă la festivalul Provino de la Iaşi

„Acest festival nu reprezintă o invitaţie la a consuma vin, ci o invitaţie care ne facă să iubim un vinul bun. Este singura modalitate prin care producătorii pot intra în contact direct cu consumatorii, pentru că nu există intermediari. Este un eveniment în care consumul de vin trebuie să fie moderat", a spus Florin Mindirigiu, directorul firmei care s-a ocupat de organizarea Provino.

Cum recunoaştem un vin bun

Pe lângă sortimentele de vinuri şi de bucate alese care vor fi expuse la Providenţa, vizitatorii vor avea ocazia să asiste şi la cursuri de introducere în lumea vinului. Oenologii şi degustătorii de vin le vor prezenta ieşenilor cum pot deosebi un sortiment bun de unul de proastă calitate sau cum trebuie să procedeze pentru a „surprinde"  aroma unui vin bun.

PORTRET IAŞI Cintia Colibaba: cea mai tânără femeie oenolog

 „Mereu ne lăudăm că avem un bagaj de cultură, însă ne aplecă prea puţin asupra vinului, care ar trebui să facă parte din acest bagaj cultural. Se spune că cel mai bun vin este acela care iţi place, de aceea e greu de făcut o diferenţă între un vin bun şi unul mai puţin bun", a spus Gheorghe Crăciunescu, degustător expert.

Specialiştii spun că procesul degustării unui vin bun nu este atât de simplu cum pare la prima vedere. Se recomandă ca produsul să fie consumat dintr-un pahar cu picior şi să fie agitat pentru ca buchetul să se disperseze în toată compoziţia. Nu este un tabiet, spun oenologii, şi trebuie agitat pentru că unele vinuri stau în sticle pentru o perioadă foarte mare, aşa că aroma trebuie „declanşată".

„Alchimiştii vinului“ din dealul Copoului GALERIE FOTO

Un alt simţ care este foarte important în degustarea unui vin este şi mirosul. În momentul în care mirosiţi vinul trebui să trageţi aer în piept o singură dată. Luaţi înghiţituri mici şi plimbaţi vinul prin toată gura pentru că papilele gustative sunt dispuse pe toată limba. De exemplu, atunci când degustaţi un vin dulce trebuie să-l duceţi pe vârful limbii pentru că papilele gustative care deosebesc gustul dulce se află acolo.

„Un vin bun se păstrează în sticlă şi trebuie să stea acolo cel puţin doi ani de zile. De asemenea, este foarte important cu ce mâncare asociem un vin. Această asociere, între vin şi mâncare reprezintă o chimie", este de părere Gheorghe Crăciunescu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite