Expertiză de infarct pentru două terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ieşeancă a rămas cu gura căscată după ce expertul desemnat de instanţă a cerut 89.400 de lei pentru evaluare. Raportul era necesar pentru a stabili valoarea proprietăţii din apropierea Gării Internaţionale, pe care Angela Maxin a moştenit-o, şi pentru un teren cerut la schimb.

O expertiză-record a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Iaşi. După ce a stabilit valoarea a două terenuri care fac obiectul unui dosar de retrocedare, un expert tehnic a stabilit că onorariul pentru munca depusă ajunge la nu mai puţin de 89.400 de lei.


Suma astronomică ar trebui să fie plătită tocmai de Angela Maxin, femeia care a dat în judecată primarul, pentru a-i reconstitui dreptul de proprietate pentru 50.359,88 de metri pătraţi sau pentru a-i da un teren la schimb în  Moara de Vânt.


Regulament de milioane de lei


Expertul desemnat de instanţă a precizat într-un deviz că a cheltuit 22,90 de lei pe combustibil pentru a se deplasa la cele două terenuri, pentru hârtie 65 de lei,  iar pentru corespondenţă 36,50 de lei.


Pentru că a lipsit patru ore din cabinet ca să se documenteze a mai pus 70 de lei. A adăugat şi onorariul specific, calculat după un regulament al experţilor contabili, şi anume 5.278 de lei, plus 0,05 % pentru ceea ce depăşeşte 3.519.000 de lei. Astfel, expertiza a ajuns la 178.886 de lei, dar specialistul a aplicat o reducere de 50%. „În opinia expertului, valoarea totală pe piaţă a suprafeţei amplasată în Iaşi, pe strada Decebal, este de 37 de milioane de euro. Valoarea unitară pe piaţă a terenului este de 737 de euro pe metru pătrat“, se precizează în raportul de expertiză.
În schimb, cei 1.518.400 de metri pătraţi situaţi în zona Moara de Vânt ajung la 48,5 milioane de euro, respectiv 32 euro pe metru pătrat.

„Este aberant şi nu are nicio motivaţie. Vom contesta expertiza şi vom solicita instanţei refacerea ei“, a declarat Marius Maxin, avocatul care o reprezintă pe Angela Maxin. Pe de altă parte, expertul Eduard Antohie, care a întocmit raportul, a refuzat să comenteze. „Eu nu pot discuta această problema. Vorbiţi cu judecătorul“, a susţinut Eduard Antohie.


Angela Maxin a solicitat magistraţilor Tribunalului Iaşi să oblige primarul să modifice dispoziţia prin care nu i-a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru toate imobilele moştenite de la Ioan G. Popovici, un prosper om de afaceri din anii ’50.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite