Exclusiv: Vieţaş cu patru crime la un pas de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toader Covali, cel mai fioros criminal închis în Penitenciarul Iaşi, ar putea ieşi de după gratii peste câteva zile. În cazul în care magistraţii îi vor admite cererea de liberare condiţionată, deţinutul ar fi primul condamnat pe viaţă din Moldova, după 1989, pus în libertate.

Toader Covali (63 de ani) , suceveanul care a ucis patru persoane, s-ar putea plimba liber pe stradă în doar câteva zile. După 13 ani de la ultimele crime pe care le-a comis deţinutul, Comisia de liberări condiţionate din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi a decis luni că acesta îndeplineşte condiţiile pentru a ieşi din închisoare.

„Comisia, a cărei preşedinte este judecătorul delegat în Penitenciar, analizează cazul deţinutului. Dacă acesta nu are rapoarte, a participat la activităţi, îndeplineşte şi condiţiile privitoare la executarea pedepsei, propune liberarea condiţionată. Apoi dosarul este înaintat instanţei“, a precizat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi.

Gratiile închisorii ieşene îl ţin departe de libertate pe Covali Foto: Arhivă

image

Crimele lui Covali

La începutul lunii mai Toader Covali va fi prezent în faţa magistraţilor Judecătoriei Iaşi. Dacă aceştia vor admite liberarea condiţionată, suceveanul ar fi primul condamnat pe viaţă de după anul 1989, închis la Iaşi, care va ieşi din puşcărie. Potrivit rechizitoriului, în anul 1993 Covali şi-a ucis cu o secure soţia şi fiul.

Deoarece în urma unei expertize medico-legale s-a stabilit că nu avea discernământ, suceveanul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Socola unde a cunoscut-o pe Manuela Ştefan.

Cei doi au fost transferaţi în 1996 la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri şi au locuit într-o cameră împreună. Potrivit anchetatorilor, în anul 1997, Manuela Ştefan a vrut să-l părăsească, iar Covali a ucis-o cu un cuţit. A doua victimă a bărbatului a fost asistenta Elena Gheban. Procurorii susţin că Toader Covali ar fi atacat şi o bucătăreasă, însă aceasta i-a smuls cuţitul din mână.

Suceveanul a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În 2007, când a împlinit 60 de ani, pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de detenţie. Din aceştia, potrivit legii, a executat doar jumătate.

Ce şanse are vieţaşul?
„Teoretic orice condamnat are şanse să se reintegreze. Din cauza condiţiilor socio- economice din România, există riscul ca cel liberat condiţionat să comită alte fapte, fie pentru că are predispoziţie la aşa ceva, fie că nu poate să-şi asigure condiţiile de subzistenţă”
, a declarat judecătorul Aurel Dublea, din cadrul Curţii de Apel Iaşi.

Când pot fi puşi în libertate vieţaşii?

Potrivit legii, vieţaşii, aşa cum sunt cunoscuţi condamnaţii pe viaţă, pot fi propuşi pentru liberare condiţionată după ce au executat 20 de ani din pedeapsă. În cazul în care deţinutul a împlinit 60 de ani pedeapsa acestuia este comutată la 25 de ani de închisoare, urmând ca din aceasta să execute o parte. Printre cei care se încadrează anul acesta în condiţiile prevăzute de lege se numără şi ieşeanul Ioan Chifan, care a ucis un inginer.Deţinutul va intra în Comisia de liberare condiţionată în luna octombrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite