Ex-comunitarii au liber la sancţionat şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată cu înfiinţarea Poliţiei Locale, foştii agenţi ai Poliţiei Comunitare au primit puteri sporite. Cele mai importante modificări în lista de atribuţii ale acestora vizează domeniul circulaţiei, economic, mediu şi evidenţa populaţiei.

Legea Poliţiei Locale permite foştilor agenţi comunitari să sancţioneze şoferii indisciplinaţi în trafic şi chiar să-i tragă pe dreapta atunci când, de exemplu, trec pe roşu.  Petru Axinte (39 ani) lucrează de 16 ani ca agent de ordine publică în Bacău. „Avem speranţa că va fi mai bine. Până acum funcţionam în baza unei hotărâri de Consiliu Local, acum avem o lege. Acest lucru ne dă stabilitate şi poate o să avem şi salarii mai bune", a spus  băcăuanul.

Poliţiştii locali pot de acum să controleze şi dacă construirea unei clădiri este autorizată sau dacă cei care fac lucrări de reparaţii la străzi şi trotuare fac sau nu treabă de mântuială.

Iaşi: Razie a Poliţiei Comunitare într-un imobil din Canta

Pentru a-şi putea duce la îndeplinire noile misiuni, agenţii vor beneficia de cursuri de pregătire dar şi de ajutorul colegilor din Poliţie Română. Laurenţiu Turbatu, şeful Poliţiei Locale, spune că agenţii vor urma cursuri de instruire, de minim trei luni, în cadrul unor structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar după finalizarea acestora vor putea să-şi îndeplinească noile atribuţii fără probleme.

„Se vor descurca, mai ales că în ultimii ani ei au făcut echipe comune cu poliţiştii de la Ordine Publică sau Rutieră,  şi vor şti cum să procedeze şi singuri ", a spus Laurenţiu Turbatu. El a mai precizat că poliţiştii vor avea în dotare pistoale cu glonţ sau cu muniţie neletală, bastone cu şocuri electrice şi spray-uri lacrimogene.

Super-puteri pentru o mână de oameni

Pentru că anul trecut au s-au făcut disponibilizări masive în rândul Poliţiei Comunitare,  o parte dintre şefii Poliţiei Locale se tem că nu vor avea suficienţi oameni.

„Avem descoperite 20 de posturi la Serviciul de Circulaţie Rutieră.  Ne-ar prinde bine să vină prin transfer specialişti de la Poliţia Rutietă. Am avut dicuţii să preluăm personal specializat în circulaţie rutieră pentru trei schimburi, însă la noi salariile sunt mult mai mici şi nu ştiu dacă vor accepta" a spus Ioan Onuţu, directorul executive al Poliţiei Locale Botoşani.

Iaşi: Şefii judeţului finanţează cu 52.000 de lei poliţia de la sat

Pietrenii preferă însă calitate, nu cantitate. „Când erau mai mulţi nu îi întâlneai acolo unde era nevoie. Contează cât de operativ intervin", a spus Viorel Pascaru, de profesie inginer.(Alex Chirilă, Florin Jbanca, Bogdan Ogrinj, Oana Pauliuc)

Care sunt atribuţiile noi ale Poliţiei Locale

- Verifică integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră

- Aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor;

- Aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, căruţe,

- Efectuează controale pentru depistarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire;

- Efectuează controale pentru depistarea celor care nu respectă autorizaţia de executare a lucrărilor de reparaţii a părţii carosabile şi pietonale;

- Efectuează control preventiv asupra persoanei şi a bagajului acesteia;

- Solicită sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, identificarea şi conducerea la unităţile teritoriale ale Poliţiei Române a persoanelor care au comis infracţiuni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite