Elicopterul prăbuşit, îngropat de expertiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii n-au finalizat cercetările la patru ani de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa doi piloţi şi două cadre medicale. Anchetatorii spun că mai au nevoie de un supliment al raportului de expertiză pentru a stabili cu exactitate din ce cauză s-a prăbuşit elicopterul SMURD.

Cauzele accidentului aviatic de pe 9 ianuarie 2006, în urma căruia au murit patru oameni, dintre care două cadre medicale ale SMURD Iaşi, n-au fost nici până acum stabilite.

Deşi au trecut mai bine de patru ani de la tragedie, ancheta este departe de a se fi terminat.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar susţin că pentru ca motivele tragediei să fie elucidate mai au nevoie de un supliment de constatare tehnico-ştiinţifică de la specialiştii Institutului Naţional de Cercetări Aerospaţiale „Elie Carafoli“ Bucureşti.

Cu toate că acest motiv a fost invocat şi în urmă cu doi ani, anchetatorii spun că vina întârzierii nu poate fi pusă în niciun caz pe seama lor.

Neagă tergiversarea

„Ancheta se află în curs deoarece Parchetul Militar Iaşi aşteaptă lămuriri suplimentare asupra raportului de expertiză tehnică ce se efectuează în cauză, de la un institut independent de părţile implicate, excluzând orice menţiune referitoare la tergiversarea soluţionării cauzei“, a precizat Irinel Rotariu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi.  Elicopterul EC-135P2 s-a prăbuşit în ianuarie 2006 în zona Aeroportului Internaţional din Iaşi, la câteva minute de la decolare.

Tragedia a şocat atunci nu doar familiile şi colegii, ci şi întreaga comunitate. Întrebările lor legate de cauzele care au dus la nefericitul eveniment nu au fost stabilite nici în ziua de astăzi.

Prăbuşit după decolare

În urma accidentului, au murit patru persoane, câte se aflau în elicopter în acel moment. Este vorba despre medicul Liliana Puiu (37 de ani), asistenta Mioara Haută (30 de ani), pilotul Valentin Mihai Stănescu (37 de ani) şi copilotul Augustin Popa (30 de ani).

O comisie de anchetă formată din specialiştii Ministerului Administraţiei şi Internelor a stabilit, în martie 2006, că elicopterul SMURD s-ar fi prăbuşit la scurt timp după decolare din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite