Economii-record în conturi la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe bănci vin cu oferte tentante pentru a specula trendul „ de pus deoparte“ înregistrat în această perioadă.

Statisticile arată că valoarea depozitelor bancare realizate de ieşeni în ultimul an este în creştere cu peste 200 de milioane de lei comparativ cu intervalul similar al anului trecut.
În luna aprilie 2010, valoarea depozitelor în lei era de 1.312 milioane de lei, iar cele în valută totalizau 589 milioane de lei. În aprilie 2011 sumele economisite de ieşeni au crescut la 1.435 milioane, respectiv 669 de milioane de lei. Specialiştii în economie susţin că, deşi creşterea valorii depozitelor este benefică pentru viitorul buget al familiilor, acest lucru nu este sănătos pentru economie. „Într-o economie normală există un echilibru între valoarea depozitelor şi cea a creditelor. Cu toate acestea, trebuie să ne aşteptăm ca într-o nouă perioadă de boom, după recesiune, să apară o nouă înflorire a creditării“, a precizat economistul ieşean Vasile Cocriş.

Depozitul, încurajat
Acesta susţine că actuala apetenţă a ieşenilor pentru economisire este rezultatul politicii băncilor de a face rost de lichidităţi. „În perioada de criză financiar-bancară, băncile dau dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte creditarea. De altfel, creditarea excesivă este şi motivul pentru care băncile au intrat în criză“, a completat profesorul de economie Cocriş.

Instituţiile de creditare încearcă să speculeze trendul  spre economisire şi vin cu oferte tentante. Una dintre cele mai avantajoase dobânzi la depozitele pe termen scurt este practicată de BRD, pentru Depozitul 1.000. „Suma minimă pe care trebuie să o depuneţi este de 1.000 de lei, iar pentru o perioadă de 90 de zile dobânda este de 6,25%“, spune Lăcrămioara, consilier al băncii. Aceeaşi dobândă este practicată şi pentru un depozit la CEC Bank, doar că banii pot fi scoşi abia după un an. Oferte avantajoase au şi cei de la Banca Transilvania, în cazul depozitului pentru 111 zile. Astfel, pentru o sumă iniţială de 5.000 de lei, după expirarea timpului minim suma ce va putea fi ridicată este de 5.267 de lei. La aceeaşi bancă ieşenii pot găsi şi depozitul de 45 de zile. Suma retrasă va fi cu 34 de lei mai mare decât cea depusă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite