Ebaşa. Viaţă de câine poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreţi să cumpăraţi un poliţist din Detaşamentul Naţional Antitero? Costă doar 2.400 de lei.

Cel mai competent specialist antitero de la Poliţia Botoşani va fi concediat. Sau disponibilizat. Sau pensionat pe caz de boală. De fapt, ca să nu mai ocolim cuvintele, va fi vândut la licitaţie publică cu strigare. Preţul de pornire a fost stabilit la 2.400 de lei. Ciudăţenia e cu atât mai mare, cu cât poliţistul a muncit până a căzut cu botul pe labe, vreme de peste şase ani, într-unul din cele mai delicate posturi din organigramă: depistarea dispozitivelor explozive.
 
Va fi scos din schemă deşi are o mulţime de atuuri în plus faţă de colegii de breaslă. Este insensibil la şpagă, pregătit să-şi facă treaba la orice oră din zi sau din noapte şi să stea peste program fără a cere plată pentru ore suplimentare. Ascultă cu sfinţenie ordinele, nu freacă mangalul la birou şi duce întotdeauna ancheta până la capăt. Nu se lasă intimidat niciodată de răufăcători. Cum să te debarasezi de un asemenea angajat model, chiar dacă este vorba despre un câine? Ba, mai mult, să-l scoţi la vânzare.

Asta se întâmplă pentru că vrednica căţea Ebaşa, despre care este vorba mai sus, apare trecută în registrele Poliţiei doar la capitolul „obiecte de inventar". Iar Ebaşa va trebui să asculte răbdătoare, în şezut, atât cât îi mai permit simţurile afectate de otită cronică, cum diverşi indivizi vor plusa cu bani ca s-o ia de lângă stăpânii pe care a fost dresată să-i preţuiască. Vorbim despre cazul fericit. Este puţin probabil, spun specialiştii, ca cineva să se prezinte la licitaţie. Varianta tristă, cea mai probabilă, este ca Ebaşa să ajungă să fie grijită în curtea vreunei instituţii publice, ai căror şefi vor avea milă s-o preia „cu titlu gratuit".

Înainte să fie afectată de teribila otita care a transformat-o într-un simplu obiect dispensabil, Ebaşa a făcut parte din Detaşamentul Naţional Canin Antitero şi a fost chiar selectată pentru o misiune în Irak.

Cezar Pădurariu este redactor-şef adjunct al Adevărul de Seară Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite