EXCLUSIV Primul ieşean care a învins în instanţă comisionul de risc cere banii opriţi ilegal de bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre clientele Volksbank a contestat la Tribunal taxa suplimentară pe care instituţia de creditare i-a impus-o la plata ratei.

Daniela Munteanu este singura persoană din Iaşi căreia judecătorii i-au dat câştig de cauză până acum în lupta cu cea mai reclamată bancă din ţară. Magistraţii Tribunalului Iaşi au admis acţiunea unei ieşence care a contestat în instanţă comisionul de risc impus abuziv în contract de către Volksbank.

Daniela Florentina Munteanu a apelat la serviciile unităţii bancare în 2008, pentru un credit de 120.000 de franci elveţieni, pe care s-a angajat să-l restituie în 25 de ani.

Citeşte şi:

Iaşi: Şefii Volksbank, amendaţi pentru comisionul de risc

Iaşi: Băncile ţin cu dinţii de comisionul de risc

Femeia a plătit lunar, în perioada octombrie 2008 - iunie 2010, între 253 şi 264 de franci numai în contul comisionului de risc. Procesul s-a desfăşurat în prima fază la Judecătoria Iaşi, unde banca a avut câştig de cauză.

Cere să i se restituie comisionul plătit

La recursul de la Tribunal, magistraţii i-au dat dreptate ieşencei, pe data de 25 noiembrie 2010. Practic, au obligat banca să nu mai încaseze comisionul lunar.  „Avem deschis încă din vara trecută şi un alt proces cu Volksbank, în care cerem să-i returneze petentei banii plătiţi suplimentar la fiecare rată, între 2008 şi 2010. Următorul termen este pe 25 martie. Durează mult pentru că banca solicită tot timpul amânări", a explicat Roxana Trincă, avocatul Danielei Munteanu.

Apărătoarea spune că Daniela Munteanu s-a hotărât să demareze acţiunea în instanţă după ce angajaţii băncii i-au oferit explicaţii superficiale legate de înlocuirea în contract a comisionului de risc cu cel de administrare.

„Clienta mea a solicitat să afle ce anume acoperă acest comision de risc. Ei i-au răspuns că riscul valutar şi riscul neachitării contractului. Dar acestea sunt deja acoperite, primul de plata ratei la cursul zilei, iar cel de-al doilea este acoperit tot de client, prin ipotecă. Deci aceste riscuri sunt suportate deja de către client", a explicat avocata. 

Directorul băncii neagă pierderea procesului

Conducerea sucursalei ieşene a Volksbank susţine că nu are cunoştinţă de niciun proces câştigat la nivel local împotriva instituţiei de creditare. „Nu cred că este adevărat. Nu cunosc de niciun proces câştigat definitiv şi irevocabil. E cale lungă până la soluţionarea unui proces", spune Costel Dubiţ, directorul băncii.

Acesta susţine că redenumirea comisionului de risc este o măsură la care s-a recurs în urma Ordonanţei Guvernamentale, care îl declara ilegal. „Am fost obligaţi ca, în perioada 21 iunie - 28 septembrie, să implementăm efectele acesteia. De aceea comisionul de risc a fost redenumit comision de administrare. Dar este dreptul fiecărui cetăţean să se adreseze instanţei, dacă se consideră nedreptăţit", a completat Dubiţ.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite