Iaşi: Dotări „cu handicap“ în hotelurile de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Dotări „cu handicap“ în hotelurile de pe litoral
Iaşi: Dotări „cu handicap“ în hotelurile de pe litoral

Cele mai multe unităţi de cazare din Mangalia nu au rampe de acces şi nici încăperi destul de largi pentru turiştii în cărucioare cu rotile.

Persoanele cu paralizie la nivelul picioarelor, venite pe litoral pentru recuperare, trăiesc un adevărat coşmar pe străzile din Mangalia, dar şi la hoteluri.

Bolnavii se plâng că unităţile de cazare nu sunt dotate şi pentru cei care nu pot merge. Aurelia Radu (55 de ani), din Tulcea, spune că şi-a amărât zilele, în loc să se relaxeze la Mangalia. De zece zile de când stă la Sanatoriul Balnear, femeia ajunge la baie foarte rar, numai când are norocul să întâlnească pe holul clădirii câte un turist căruia să-i ceară ajutorul. În baia din camera unde doarme îi este imposibil să intre din cauză că deschizătura uşii este prea mică, în comparaţie cu dimensiunea căruciorului cu rotile. Mai exact, uşa este lată cât trei sferturi din aparat.

Camere nepotrivite pentru persoanele cu deficienţe

„Am picioarele atrofiate. Dacă măcar aş avea puţin muşchi pe ele, m-aş mişca în vreun fel şi m-aş târâ până pe WC. De la brâu în jos nu simt decât o durere puternică şi arsuri”, ne povesteşte femeia chinul prin care trece de 14 ani. Nenorocirea a venit în vara anului 1955, când a căzut dintr-un cais şi a paralizat.

„Pentru că nu pot coborî scările, ies din casă de două ori pe an: când vin la tratament în Mangalia şi când mă duc la medic, pentru control. Nu mă plâng, doar că vreau să fim şi noi trataţi omeneşte”, adaugă femeia. Cu aceleaşi probleme se confruntă şi Camelia Costea, de 35 de ani, din localitatea Mahmudia (Tulcea). Tânăra avea doar 22 de ani când a ajuns într-un scaun cu rotile, după un accident al bărcii cu motor în care se afla.

„Barca a pornit brusc, iar eu m-am lăsat pe spate, exact ca la maşină. Făcând această mişcare, mi s-a format un cheag de sânge la coloană şi mi-a fost compresată măduva”, ne spune bolnava. Acum nu-şi doreşte decât să poată circula pe trotuar şi să traverseze strada pe trecerea de pietoni, pe o rampă potrivită.

„În Mangalia n-am dat de nicio bordură care să fie dotată pentru cei ca noi. Aşa nu ne descurcăm. Nici băile cu nămol din Mangalia nu au astfel de dotări”, spune Camelia Costea, colegă de cameră cu Aurelia Radu.

Cele două bolnave au făcut zeci de sesizări către autorităţile locale, Asociaţia pentru Protecţia Cetăţeanului, Casa de Pensii, Avocatul Poporului, de unde au primit doar răspunsuri negative. Pentru a rezolva problema, femeile sunt decise să facă şi o scrisoare către organismele Uniunii Europene.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite