Dosarul primarului acuzat de afaceri ilegale cu terenuri se întoarce la DNA Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Judecătoria Iaşi a dispus, pe 2 aprilie, restituirea dosarului lui Ioan Căruntu la Direcţia Naţională Anticorupţie.  Primarul din Andrieşeni, viceprimarul şi un referent agricol au fost acuzaţi că ar fi ajutat două persoane să primească bani europeni pentru nişte terenuri inexistente.  

Judecătoria Iaşi a constatat că nu a fost legal sesizată în cazul lui Ioan Căruntu, primarul din Andrieşeni. Pentru că procurorii au uitat să înceapă urmărirea penală pentru una dintre fapte, judecătorul a dispus restituirea dosarului la DNA. Procurorii Anticorupţie i-au trimis în judecată, în decembrie 2011,  pe Ioan Căruntu, pe viceprimarul Mihai Urmă, refentul Maricel Turcu şi pe Ioan şi Mihai Bunduc.

Potrivit rechizitoriului, între 2007 şi 2009, Ioan Bunduc şi Mihai Bunduc ar fi obţinut ilegal sume de bani cu titlu de subvenţie pe o suprafaţă de teren de pe raza comunei Andrieşeni. Cei doi au depus dosare la APIA pentru a primi bani de la Fondul European de Garantare în Agricultură, deşi nu ar fi muncit pământurile respective. Pentru a-şi justifica cererile, cei doi au prezentat mai multe acte false, care ar fi fost semnate de reprezentanţii Primăriei.

Primar şi viceprimar din Iaşi, cercetaţi de DNA pentru şmecherii ilegale cu pământuri


„Bunduc Ioan a solicitat APIA fonduri şi a declarat în mod nereal că utilizează ca fermier sau că are în arendă astfel de terenuri. În sprijinul cererii sale, acesta a prezentat mai multe documente false, cum ar fi o adresă eliberată de inculpaţii Urmă Mihai şi Turcu Maricel, care au consemnat în mod nereal faptul că Bunduc Ioan era împuternicit de Primăria Andrieşeni să administreze respectiva păşune. În acelaşi demers, inculpaţii Bunduc Mihai şi Bunduc Ioan au mai folosit şi două contracte de arendă încheiate cu inculpatul Căruntu Mihai în mod ilegal şi la un preţ derizoriu (1 leu pe hectar anual) iar tabelele cuprinzând numele mai multor persoane falsificate în modalitatea descrisă mai sus au fost semnate pentru conformitate de către Căruntu Mihai în calitate de primar al comunei", se precizează într-un comunicat al DNA.

Cum a sărăcit din trei semnături un ieşean MOTIVARE

Reprezentanţii Primăriei Andrieşani au fost trimişi în judecată pentru fals intelectual în formă continuată şi pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Ioan şi Mihai Bunduc au fost acuzaţi de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 151.926,42 lei (echivalentul a aproximativ 37.381 euro) reprezentând sumele efectiv virate din fonduri FEGA.  De asemenea, DNA  apus sechestru pe imobilele inculpaţilor.

 Intră pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite