Doi metri de var pe Palatul Roz(novanu)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Roznovanu a fost văruit doar pe o porţiune de doi metri
Palatul Roznovanu a fost văruit doar pe o porţiune de doi metri

Monumentul istoric din centrul Iaşiului, care adăposteşte sediul Primăriei, a fost văruit

Unul dintre cele mai impresionante monumente istorice ale oraşului şi-a schimbat culoarea de câteva săptămâni. Fosta reşedinţă a familiei Rosetti-Roznovanu şi a familiei regale, celebră prin fresce, statui şi stilul neoclasic s-a ales peste noapte cu o văruială gălbuie spre roz. Acum câteva săptămâni, reprezentanţii Primăriei s-au pregătit în grabă de sărbătoarea de hramul Sfintei Parascheva şi au uitat de bunul gust.

Imagini inedite: Iaşiul acoperit de un văl albastru de lumină (FOTOGALERIE)


Aceştia au văruit Palatul Roznovanu doar până la o înălţime de doi metri, de jur împrejurul clădirii pentru ca vizitatorii de Sărbătorile Iaşiului să fie impresionaţi. „Tot timpul, de Sărbătorile Iaşiului refacem faţada care se degradează. În fiecare an, se fac reparaţii şi se dă cu var până la soclu“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei. Conform legii, proprietarii monumentelor istorice sunt obligaţi să facă lucrări de reparaţii curente şi de întreţinere ale imobilelor, fără să afecteze structura sau  elementele arhitectonice. „Lucrările de întreţinere, fără a umbla la elementele de arhitectură nu fac obiectul unor avize speciale sau al unor certificate de urbanism. Proprietarii de monumente pot să facă reparaţii curente care nu aduc atingere clădirii, la drenuri, jgheaburi sau la învelitoare“, a spus Vasile Munteanu, şeful Direcţiei de Cultură.


Var în locul lucrărilor de 22 de milioane de lei


Până şi oficialii municipalităţii au recunoscut că nuanţa varului lavabil nu este cea mai potrivită. „Nu e cea mai potrivită culoare, dar e singura care se putea folosi“, a mai spus Chirica. Specialiştii Ministerului Culturii aleg culoarea cu care modernizează clădirilor de patrimoniu, în urma unor ample analize. „Noi când vrem să restaurăm un monument istoric facem o comisie pentru stabilirea culorii. Se apelează la un reţetar al nuanţelor pentru a se alege culoare cât mai apropiată din zona respectivă“, a mai spus şeful Direcţiei de Cultură.


Restaurarea întregii clădiri a Palatului Roznovanu va fi finalizată în peste doi ani. Şefii din Primăria Iaşi au întocmit un proiect cu investiţii estimate la 22 de milioane de lei pentru reabilitarea monumentului istoric, pentru care aşteaptă avizele de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite