Deţinuţii de la Penitenciarul Iaşi, cu GPS la picior (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 O parte dintre locatarii Penitenciarului Iaşi simt pe propria piele beneficiile tehnologiei. Unitatea de detenţie experimentează de aproape o lună sistemele de urmărire tip brăţară prin GPS ale persoanelor certate cu legea.

Ioan Iernilă (51 de ani) şi Ciprian Harabagiu (35 de ani) sunt printre primii deţinuţi din România care de aproxiamtiv o lună poartă la picior brăţara cu GPS. Ioan Iernilă e bucuros de asta, mai ales că brăţara, care se prinde ca un ceas, nici nu-l deranjează, şi nici nu strigă la el „Haide, măi!“, după cum spune. Iar când e dus la muncă, alături de alţi colegi de suferinţă, civilii se crucesc când văd „drăcovenia“ şi află că el e deţinut.

image

„Acuşica trebuie să ies. Am fost condamnat la patru luni pentru mărturie mincinoasă“, explică deţinutul. Colegul său mai tânăr spune că, aflaţi la muncă fără un poliţist care să-i supravegheze, ceilalţi oamni nici nu-şi dau seama că sunt deţinuţi.

„La civilii cu care lucrăm nu le-a venit să creadă că suntem de la puşcărie“, susţine  amuzat şi Ciprian Harabagiu. Acesta a ajuns după gratii pentru omor, iar din cei 17 ani de detemţie pe care îi are a făcut deja 11 ani şi 7 luni.

Program pilot 

În prezent, 22 de deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, de la regimul deschis, au primit în urmă cu aproape o lună, cadou, câte o brăţară electronică cu GPS.

Acest sistem pare să fie ultimul răcnet în materie de supraveghere, tehnologia fiind însă deocamdată în stadiu de experiment realizat la patru unităţi de detenţie din ţară, printre care şi cea de la Iaşi. Beneficiarii acestora sunt persoane închise care prestează munci în afara penitenciarului.

„Acest experiment se realizează la patru unităţi pilot din ţară şi va dura patru luni. Deocamdată, sunt testate pe persoanele private de libertate care  sunt în regim deschis şi muncesc în afara locului de deţinere. Avantajele sistemului sunt în primul rând de ordin financiar. În loc să mobilizăm un număr mare de agenţi care să-i monitorizeze, se poate folosi doar unul care să supravegheze întregul sistem“, a precizat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.

Sistemul pare să nu-i deranjeze deloc pe deţinuţi mai ales că, o dată ieşiţi în afara puşcăriei, nu mai sunt zeci de perechi de ochi care să-i urmărească ore în şir. „Ca orice lucru nou, l-au privit poate puţin altfel la început dar nu am auzit să fi fost discuţii că i-ar deranja. Atâta timp cât nu mai sunt atât de mulţi supraveghetori lângă ei, cred că se simt şi mai aproape de sentimentul de libertate“, a precizat Gabriela Topoliceanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite