Iaşi: Valentin Drăgoi, Descifrează tainele gândirii în America(PORTRET)
0
Ieşeanul stabilit în SUA din 1992 a obţinut în acest an o bursă de 1,2 milioane de dolari pentru a studia modul în care comunică neuronii.
Valentin Drăgoi a ajuns în America în urmă cu 17 ani fiindcă nu avea condiţii pentru a face cercetare la Iaşi.
Fascinat de neurobiologie, domeniu inexistent în ţară, a plecat cu o bursă la Duke University, apoi a urmat studii postdoctorale la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
În prezent, Valentin Drăgoi este profesor la Texas-Houston Medical School şi are propriul laborator într-unul dintre cele mai mari centre de cercetare din lume.
„Medicina se ocupă de partea clinică a cercetării creierului, în timp ce noi suntem preocupaţi de studiul ştiinţific al creierului uman. Vrem să înţelegm modul în care funcţionează acesta, cum sunt procesate informaţiile şi cum ne influenţează comportamentul“, afirmă Valentin Drăgoi.
În acest an, profesorul a reuşit performanţa de a obţine o bursă Eureka de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA, în valoare de 1,2 milioane de dolari, pentru cercetarea comunicării între reţelele de neuroni din creierul uman.
„În State, creierul este unul dintre ultimele frontiere ale cunoaşterii, pe lângă domeniul cercetării spaţiale. Se cunosc foarte puţine lucruri despre modul în care ajungem să luăm decizii şi ce anume ne influenţează să acţionăm într-un anumit fel“, subliniază Valentin Drăgoi. Ieşeanul îşi face studiile în special pe maimuţe şi doar ocazional pe oameni.
Cercetările, utile şi în astronomie
„În timpul măsurătorilor, animalele efectuează diferite exerciţii. De la semnalele electrice emise de creier porneşte studiul, încercăm să ne dăm seama pe baza măsurătorilor cum se ajunge de la un stimul la luarea unei decizii“, adaugă profesorul stabilit în America. Aplicaţiile studiilor sale sunt folositoare atât în medicină, cât şi în domeniul cercetării spaţiale şi chiar în armată.
„Navele spaţiale pot fi coordonate cu ajutorul sistemelor artificiale. Şi armata este interesată de acest tip de aplicaţii pentru crearea de roboţi şi arme deştepte“, afirmă Valentin Drăgoi.
Ieşeanul face cercetare şi pe creierele voluntarilor care sunt de acord să participe la evoluţia ştiinţei. „Intervenţiile se fac numai împreună cu chirurgi şi medici neurologi, care fac inciziile şi montează electrozii“, precizează cercetătorul.
Profil
Născut: 4 martie 1965, Iaşi.
Studii: Facultatea de Calculatoare Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.
Întrebări şi răspunsuri
În cât timp credeţi că veţi înţelege creierul uman?
Cred că în maximum zece ani vom şti cum interacţionează reţelele de neuroni. Ştiu că pare desprins din filmele SF, dar vom avea şi tehnologie cu ajutorul căreia să ne stimulăm gândirea. Exact ca la sala de fitness, unde mergi să faci exerciţii fizice. Oamenii se vor putea conecta la aparate care vor emite stimuli şi îi vor face mai prolifici în gândire.
Ce alt proiect de cercetare vreţi să demaraţi?
Mi-am propus să studiez ceea ce se întâmplă în timpul somnului. Creierul funcţionează şi atunci, însă pentru ştiinţă este un mister. Cred că starea de odihnă poate fi indusă cu ajutorul tehnologiei.
Ce-i place
Ieşeanului îi place să fie mereu „în priză“ şi caută să fie „against the flow“ (n.r.- împotriva curentului). „Îmi place să-mi solicit mereu creierul şi lucrurile mai puţin obişnuite. Fug de rutină. De aceea, inclusiv mâncărurile trebuie să fie mereu altele“, spune Valentin Drăgoi.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac stagnarea şi nici oamenii care nu-şi propun nimic, care nu-şi doresc experienţe noi şi sunt pasivi“, afirmă profesorul. Şi lipsa de implicare în problemele comunităţii îi displace cercetătorului stabilit în Statele Unite ale Americii.